IMF: Teljesíthető az idei deficitcél

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy teljesül a kormány idei deficitcélja, vagyis az államháztartás GDP-arányos hiánya 4,6 százalékos lesz - derül ki a szervezet országjelentéséből. A valutaalap szerint idén 3,2 százalékkal bővül a magyar gazdaság a 2003-as 2,9 százalékos növekedés után.

Az IMF elemzői szerint decemberben 6,5 százalékos lesz az éves infláció, míg a 2004-es árszínvonal-emelkedés 7,1 százalékos lesz az egy évvel korábbi 4,7 százalék után. A munkanélküliség 6,2 százalékosra emelkedik a 2003-as 5,9 százalékosról a valutaalap közgazdászai szerint. Az államháztartás idei, GDP-arányos hiánya 4,6 százalékos lesz, míg az államadósság a bruttó hazai termék 59,5 százalékára nő a 2003-as 59,1 százalékról.

Az országjelentés emlékeztet: az utóbbi években jelentős egyensúlyi problémák és a gazdaságpolitikai bizonytalanság volt jellemző Magyarországra, de a szervezet úgy véli, hogy a legfrissebb makrogazdasági adatok közül több is biztató, és a versenyképesség 2001-2002-ben tapasztalt romlása már tavaly megfordult.

Az IMF továbbra is aggódik a magas államháztartási és folyó fizetési mérleghiány miatt, de szakértői úgy vélik, hogy a megfelelő gazdaságpolitikával Magyarországnak jó esélye van az élénkülő világgazdasági növekedés kihasználására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK