Továbbra is dinamikusan nő a kiskereskedelmi forgalom

Mérséklődött ugyan az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme, de még így is dinamikusnak minősíthető mind a bérkiáramláshoz viszonyítva, mind nemzetközi összehasonlításban. Az első negyedévi forgalom 6,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A márciusi eladások az egy évvel korábbit 4,5 százalékkal, az előző havit 0,7 százalékkal haladták meg. 2003-ban egy főre folyó áron 479 ezer forint kiskereskedelmi értékesítés jutott, az év folyamán a jelentős területi különbségek kissé mérséklődtek.

Az első negyedévben a bolti és csomagküldő-kiskereskedelem 1072,1 milliárd forint értékű árut forgalmazott. A forgalom alakulására csillapítottan hatott a bérkiáramlás növekedésének lassulása: miközben a reálkeresetek az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben csak 1,1 százalékkal emelkedtek, a kiskereskedelmi eladások bővülése ezt jóval meghaladta.

A márciusi növekedésben az iparcikk-kiskereskedelem játszott döntő szerepet. Míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai csak 1,8 százalékkal emelkedtek, addig a nem élelmiszertermékeket forgalmazó üzleteknél 8,4 százalékos növekedést regisztráltak. A legnagyobb mértékben a bútor-,háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem és a csomagküldő-kiskereskedelem forgalma nőtt. Jelentősen emelkedtek a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, valamint a használtcikk-kiskereskedelmi üzletek eladásai is.

Az Európai Unióban kissé javult a kiskereskedelmi konjunktúra márciusban. Az unió statisztikai hivatala az előző év azonos hónapjához képest az eurózóna tagországaira 2,5 százalékos, az eurózónára csak 0,9 százalékos növekedést becsült. Első alkalommal jelentetett meg az Eurostat becslést a csatlakozó országokat is tartalmazó EU-25 kiskereskedelmi forgalmának alakulására. Eszerint a csatlakozó országok 0,1 százalékponttal, 2,6 százalékra emelték a kibővülő unió együttes kiskereskedelmi dinamikáját.

A magyarországinál gyorsabban bővült a forgalom az első negyedévben a balti államokban, a hazaihoz közeli dinamikát mutatnak Svédország és az Egyesült Királyság mutatói. Folytatódott a visszaesés Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Ausztriában - közölte a KSH.