KSH: 6 százalékra csökkent a munkanélküliség

Az idei év februártól áprilisig tartó időszakában Magyarországon a foglalkoztatottak száma 3 millió 891 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 6,0 százalék volt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint 15-74 éves népesség munkaerő-piaci jelenléte 0,2 százalékponttal (53,6 százalékra) nőtt. Ezen belül a munkavállalási korúak aktivitása 63,7 százalék volt. A foglalkoztatottak száma a megfigyelt három hónap átlagában 3 millió 891 ezer fő volt. A létszámváltozás mértéke az előző év azonos időszakához képest a mintavételi hibahatáron belül maradt.

Februártól áprilisig átlagosan 248 ezer fő volt munkanélküli a nemzetközi követelményeknek megfelelő definíció szerint. A munkanélküliség mértékét kifejező munkanélküliségi ráta 6,0 százalékra mérséklődött, de az abszolút számokban bekövetkező változás mind az előző év azonos időszakához, mind az előző időszakhoz képest a mintavételi hibahatáron belül volt. A munkanélküliségi ráta az unió bővítés előtti létszámának átlagában az időszak középső hónapját jelentő 2004. márciusban átlagosan 8,2 százalék volt, a bővítés után pedig 9,3 százalék.

A munkanélküliek 46 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya 7,4 százalékponttal magasabb az előző év azonos időszakában mértnél. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,8 hónap.

A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 21,0 százalék, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája 14,2 százalék, 0,6 százalékponttal magasabb, mint 2003 ugyanezen időszakában - közölte a KSH.