Továbbra is bizakodók a hazai cégek

Az Ecostat májusi konjunktúra felmérése szerint sem a kis- és középvállalkozások, sem pedig a 100 legnagyobb vállalat indexe nem változott áprilishoz képest, továbbra is 50,3, illetve 57 százalék. Az Ecostat az idén 3,5 százalékos GDP bővüléssel és 5 százalék alatti államháztartási hiánnyal számol. A kutatóintézet szerint az infláció az idén átlagosan 6,5 százalék lesz, kiegyensúlyozott olajpiacot feltételezve.

A KSH gazdaságkutató intézetének csütörtökön közzétett felmérése szerint májusban a magyarországi kis- és középvállalatok többsége továbbra is bizakodó, mind az ország, mind saját vállalkozása fejlődését reális lehetőségként értékeli. A magyarországi multinacionális nagyvállalatok gazdasági várakozásai másfél éve most a legkedvezőbbek - áll a felmérésben.

A 100 legnagyobb vállalat konjunktúra indexének értéke a decemberi mélyponthoz képest 10 százalékponttal emelkedett, két éves maximumán áll. A havi bizalmi mutatók tendenciájának javulását a reálgazdaság folyamatos és tartós élénkülése hitelesíti - áll az összeállításban.

A TOP-100 vállalatok több mint háromnegyede javulónak ítéli Magyarország gazdasági kilátásait, a pesszimista várakozások aránya 3 százalékra csökkent. Saját vállalkozásuk javuló működési feltételeivel számol a második félévben a nagyvállalatok 47 százaléka. Tevékenysége bővítését prognosztizálja 53 százalékuk.

A nagyvállalatok 52 százaléka a kedvező beszerzési feltételek fennmaradását várja. A második félévben a belföldi kereslet mérséklődésével számol 16 százalékuk, változatlanságát 50 százalékuk prognosztizálja. Minden második nagyvállalat a külföldi kereslet növekedésére számít, és fél éven belül kedvező vagy kiegyensúlyozott külpiaci értékesítésre számít döntő többségük.

Pénzügyi helyzetének javulásával a nagyvállalatok 15 százaléka számol, míg 29 százalék tart fél éven belül a pénzügyi nehézségek erősödésétől.

A nagyvállalatok előrejelzése szerint az idén a fogyasztói árak átlagos növekedés eléri a 6,2 százalékot, decemberi prognózisuk fél százalékponttal 6,1 százalékra nőtt. Éves értékesítési árprognózisuk 3,8 százalék, a hatósági áremeléseket érvényesíteni kívánják saját áraikban.

A kis- és középvállalkozói (kkv) szektor többsége továbbra is bizakodó, bővülő tőkebeáramlásra és nemzetgazdasági szinten a feltételek és az eredmények javulásában bíznak. A szektor inflációs várakozása májusban 6,8 százalék volt, decemberre vonatkozó előrejelzésüket 7 százalékra növelték.