Elijeszti London a keleti EU-s munkavállalókat

Csalódottan térnek haza a kelet-európai EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók - írja a The Times. A brit lap szerint a tömeges hazavándorlást az okozza, hogy sok áttelepülő számára nehezebbnek bizonyult az elhelyezkedés, mint várták, a vidéki környezetből érkezőket pedig sokkolja London.

"Csalódottan és tömegesen" távoznak Nagy-Britanniából az új kelet-európai EU-tagállamokból munkavállalási céllal érkezettek - írta hétvégi - egyelőre nem hivatalos adatokra épülő - összefoglalójában a The Times. A vezető londoni napilap szerint az EU-bővítés és a brit munkaerőpiac megnyitása óta eltelt öt hétben sok reménybeli áttelepülő számára a vártnál jóval nehezebbnek bizonyult az elhelyezkedés, a szálláskeresés, sőt még a bankszámlanyitás is.

A cikk szerint számos olyan bevándorlójelöltre, aki vidéki környezetből érkezett, sokkoló hatással volt London puszta mérete. Még rosszabbul jártak azok, akik az angol nyelvet alapszinten sem beszélik. A lap lengyel külügyi forrásokat idézve azt írta, hogy május 1-je óta 15 ezer lengyel utazott Londonba munkavállalás céljával, de 8 ezren már vissza is tértek közülük. A cikk szerint a hazatérők által ismertetett nehézségek arra késztették a lengyel és a cseh kormányt is, hogy figyelmeztessék állampolgáraikat: csak már biztos állás - és nyelvtudás - birtokában keljenek útra.

A londoni cseh nagykövetség illetékese a lapnak azt mondta: a cseheknek tudniuk kell, hogy "ha az élet nehéz Csehországban, ugyanolyan nehéz, ha nem éppen még nehezebb Nagy-Britanniában". Nagy-Britannia az egyetlen nagy EU-tagállam, amely - a jóléti juttatások igénybe vételének bizonyos korlátozásával - a bővítés pillanatában teljesen megnyitotta munkaerőpiacát az új tagállamok előtt. A kormány a nyár közepén teszi közzé az első hivatalos adatokat arról, hogy a kelet-európai EU-országokból hányan érkeztek és vállaltak legálisan munkát. Külügyminisztériumi források a brit lapnak egyelőre annyit mondtak, hogy a munkavállalók száma "enyhén emelkedik".

Éppen a The Times, és még inkább a Murdoch-sajtóbirodalom másik nagy-britanniai újságja, a The Sun - a világ legnagyobb, naponta 10-11 millió olvasóhoz eljutó bulvárlapja - folytatott a bővítés előtti hónapokban apokaliptikus bevándorlási előrejelzésekkel alátámasztott kampányt annak érdekében, hogy a kormány zárja el a munkaerőpiacot az új tagállamok elől. A kampány hangvételére jellemző volt a The Sunnak közvetlenül a bővítés előtt megjelent egyik vezércikke, amely szerint "kelet-európaiak hordái várnak szegényes javaikkal teli bőröndjeikkel a brit új életre, amint az ajtó kitárul".

A brit belügyminisztérium előzetes becslése szerint az összes új tagállamból évente 5-13 ezer tartós letelepülő érkezik. Hivatalos adatok szerint ugyanakkor az uniós átlagot háromszorosan meghaladó ütemben növekvő, most már súlyos munkaerőhiánnyal küszködő brit gazdaságban félmillió állás betöltetlen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK