Általában olcsóbb lesz az eredetiségvizsgálat

A Belügyminisztérium (BM) megállapította és jogszabályban előírta a gépjárművek előzetes eredetiségvizsgálatának díjait, amelyek általában alacsonyabbak, mint a jelenlegi piaci árak - közölte a tárca. A tájékoztatás szerint például a 2000 köbcentiméterig terjedő személygépkocsik esetében mintegy kétezer forinttal kell majd kevesebbet fizetni, a nagyobb kategóriáknál a megtakarítás akár a nyolc-tízezer forintot is elérheti.

A díjak a vizsgálati csoportok döntő hányadában alacsonyabbak, mint a jelenleg fizetendő jellemző piaci ár, továbbá helytől és vállalkozástól függetlenül kötelezően alkalmazandók - áll a BM közleményében. A tehergépkocsiknál és az autóbuszoknál tíz-húszezer forintot lehet majd megtakarítani, ugyanakkor a kisebb hengerűrtartalmú motorok esetében magasabb lesz a díj.

Az Országgyűlés döntése alapján hatósági eljárás keretében kell végrehajtani az eredetiségvizsgálatot, ugyanakkor a hatósági eljárás bevezetésének ideje alatt a jelenleg e tevékenységgel foglalkozó vállalkozások meghatározott feltételek elfogadásával tovább végezhetik munkájukat az eddigi technológiai rendben.

A BM tárgyalásokat kezdeményezett az eredetiségvizsgáló vállalkozásokkal, azok hatósági eljárásban való közreműködése céljából, az egyeztető tárgyalások eredményesen zárultak. A minisztérium a vele közreműködni szándékozó vállalkozásokkal megállapodást köt, majd az eredetiségvizsgálattal foglalkozó telephelyek listáját még júniusban több fórumon is közzéteszi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK