Az áprilisi magyar folyó fizetési mérleg hiánya 915 millió euró lesz, ami jóval meghaladja a márciusi 588 millió eurót és az egy évvel korábbi áprilisi 444 millió eurót - vélte a Dow Jones Newswires által megkérdezett 8 elemző.

Az áprilisi deficit a jövő hét legfontosabb makrogazdasági adata lesz, és hétfőn hozzák nyilvánosságra. A Goldman Sachs egyik londoni elemzője szerint a deficitemelkedés a kereskedelmi hiány növekedésének a következménye, írta a távirati iroda. A magyar külkereskedelmi hiány áprilisban 802,8 millió euróra ugrott a márciusi 357,4 millió euróról és a tavaly áprilisi 522,6 millió euróról.

 

 

A külkereskedelmi hiány bővülését az váltotta ki, hogy az import növekedése meghaladta az exportét, megszakítva az előző hónapok trendjét. Az elemzők szerint ez azonban csak egy egyszeri eset volt, és annak köszönhető, hogy sok társaság az EU-csatlakozás miatt előbbre hozta beszerzéseit. Az elemzők szerint a külkereskedelem alakulása az év további részében visszatér az év lején tapasztalt kedvező irányba.

 

A hétfőn nyilvánosságot látó adat komoly tényező a forint árfolyamának alakulásában: a hazai fizetőeszköz igen negatívan reagált a vártnál jóval nagyobb külkereskedelmimérleg-hiányra is.