A boltok többségében árulnak savanyú tejet

A magyar boltok kétharmadában találni kifogásolható minőségű tejterméket, de akadnak megyék, ahol egyetlen ellenőrzött üzlet sem ment át a fogyasztóvédők vizsgáján. A vizsgálat során 13 megyében tapasztalták a felügyelők, hogy olyan árukat kínáltak a boltok - összesen csaknem ötmillió forint értékben -, amelyeknek lejárt a szavatossági idejük - írja a Népszabadság.

Kiábrándító eredményt hozott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vizsgálata a tejek és a tejtermékek minőségéről, értékesítési és forgalmazási körülményeiről. A vizsgált 445 kereskedelmi egységből az országban 277 helyen, tehát az üzletek 62 százalékában talált kifogásolnivalót. Bács-Kiskun és Nógrád megyében az ellenőrzött boltok 100 százalékában kellett intézkedniük a fogyasztóvédőknek. Baranyában 100 üzletből 95-ben, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Pest megyében 90-ben találtak problémás árut az ellenőrök. Az ország harmadában ezzel szemben alig - néhol egyáltalán nem - volt gond a boltokban árult tejtermékekkel.

A szállítással és tárolással is sok a gond

A tejipari készítmények nagy többsége hűtést igényel, és a megfelelő minőség fenntartásához elengedhetetlen annak folyamatossága. A gyártóktól, forgalmazóktól és nagykereskedőktől a tejtermékeket általában megfelelő hűtéssel szállítják a boltokba, ÁNTSZ-engedélylyel rendelkező gépjárműveken. A kisvállalkozók döntő többsége azonban maga szerzi be az árut, és általában saját szállítóeszközzel, leggyakrabban személygépkocsival fuvarozza a saját üzletébe, amelyben a megfelelő hűtés nincs megoldva.

A bolti tárolással ma még szintén sok a gond: a vizsgálatkor akadt olyan egyéni vállalkozó, aki vegyesboltjában kikapcsolt hűtőszekrényben, 21 fokon tartott sajtokat, túrót, tejfölt. Ellene szabálysértési eljárást folytattak le a felügyelők, és pénzbírsággal sújtották.

Az úgynevezett szakosított árutárolás is a kisebb, illetve egyszemélyes boltokban okoz problémát: a megbontott csomagolású tejtermékeket és a húsféléket itt egy légtérben, tehát nem az előírások szerint, különválasztva tárolják. A felügyelők ezekért a szabálytalanságokért fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

Átlag 28 forinttal károsulnak a vásárlók

Próbavásárlást 357 üzletben végeztek az ellenőrök, ezeken a helyeken a kereskedők a vevők kárára ötven esetben (a vizsgált üzletek 14 százalékában) tévedtek. Egy vásárlót átlagosan 28 forinttal károsítottak meg. A leggyakoribb "hiba" az volt, hogy a csomagolóanyagot belemérték a termék súlyába. Megyénként itt is jelentősek a különbségek: Bács-Kiskun megyében a próbavásárlások 41 százalékában fordult elő hasonló visszaélés. Megtörtént az is, hogy a gyárilag előre csomagolt árut szabálytalanul újramérték.

A vizsgálat során 13 megyében tapasztalták a felügyelők, hogy olyan árukat kínáltak a boltok - összesen csaknem ötmillió forint értékben -, amelyeknek lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejük. Ezek további értékesítését megtiltották, és minőségvédelmi bírságot szabtak ki az érintettekre.

Pest megyében egy nagykereskedelmi cég raktárában több hónapja lejárt sajtokat tároltak a hűtőkamrában, ezért hárommillió forint minőségvédelmi bírságot szabtak ki az ellenőrök. Egy Csongrád megyei ABC-ben pedig a tejespult melletti kosárban 10,5 liter, több mint egy hónapja lejárt tasakos tejet kínáltak "Savanya tej" felirattal. Egy tatai élelmiszer-kereskedés hűtőjében elkülönítve "50%" felirattal értékesítettek kétféle, már lejárt szavatosságú tejterméket.

A fogyasztók tájékoztatását ez alkalommal különösen szigorúan ellenőrizték a fogyasztóvédelmi szakemberek, miután az utóbbi években az élelmiszer-kereskedelemben megjelentek a tejimitátumoknak nevezett reggeli italok és a tejtermékeket helyettesítő egyéb készítmények is - írja hétfői számában a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK