Tokió a legdrágább, Asunción a legolcsóbb város

Idén Tokió lett a világ legdrágább városa az összesen 144 várost felsorakoztató listán, amelyet a Mercer Human Resource Consulting tett közzé. A második helyen a brit főváros, a harmadik helyen pedig Moszkva áll a társaság felmérése szerint. A paraguayi főváros, Asunción már másodszor szerepel a lista végén. Budapest a tavalyi 37. helyről a 34. helyre lépett előre.

A legdrágább város idén is Tokió lett 130,7 ponttal, London pedig öt helyet - 101,3 pontról 119,0 pontra - lépett előre a második helyre. A múlt évben második helyen álló orosz főváros egy hellyel visszacsúszva lett a harmadik idén, 117,4 ponttal. A Mercer Consulting vezető kutatója, Marie-Laurence Sepede szerint az idei rangsorban létrejött változások elsősorban a devizapiaci ármozgásoknak, főként az euró-dollár árfolyamnak köszönhetők.

Tavaly Moszkva volt a legdrágább európai város

A legdrágább európai város idén London lett, tavaly a brit metropolisz a hetedik helyen állt a listán. A magas közlekedési és szállásdíjaknak köszönhetően. Emellett a font árfolyama sokat erősödött a dollárhoz képest, áll a jelentésben. Nagy-Britannia egyébként nem tartozik a kimondottan drága helyek közé, Glasgow és Birmingham például a 41. és 51. helyen áll a listán.

Európában Londont Genf követi, az összetett listán a svájci város a 6. helyen áll. Európai szinten a harmadik legdrágább város Koppenhága, amely 8. helyen áll a listán. A Mercer szerint az euró bevezetése óta több város is előrelépett a listán, Zürich a 9., Milánó a 13., Dublin a 14., Oslo a 15., míg Párizs a 17. helyre került idén.

Budapest a legdrágább az új EU-tagok közül

Az 50 legdrágább város listájában szerepel három friss uniós tagország fővárosa is: ezek közül a legdrágább a magyar főváros, amely tavaly óta a 37. helyről a 34. helyre lépett előre. Budapestet a 44. helyen Pozsony követi, majd a 48. helyen álló Riga, és a 49. helyen lévő Prága jön. A Mercer szerint az új EU-tagok a jövőben előrelépdelnek majd a listán, egyre több friss uniós fővárost látni majd a legdrágább országok között, ahogy az életszínvonal nő.

Az Egyesült Államokban még mindig New York a legdrágább, az összetett listán az amerikai város a 12. helyen áll. Los Angeles a 27. helyen követi New Yorkot, míg Chicago Budapest mögé szorult a 35. helyre. San Francisco a 38. helyre került idén. A tanulmány szerint minden amerikai város hátralépett a listán, az amerikai dollár árfolyamgyengülésének köszönhetően.

A világ 10 legdrágább városából négy Ázsiában van

A listavezető Tokió után Ázsia második legdrágább városa Oszaka, amely a 4. helyen áll a listán. Oszakát közvetlenül Hongkong követi, míg Szöul a 7. helyen áll. Míg a kínai városok tavalyhoz képest hátramozdultak a listán, még mindig előkelő helyet foglalnak el: Peking a 11., Sanghaj a 16. helyen áll az idei felmérésben.

Dél-Amerika a lista végén szerepel

Az argentin fizetőeszköz 2002-as leértékelése és az azt követő krízis óta a felmérésben a dél-amerikai országok állnak a lista végén. Világszinten a paraguayi főváros, Asunción a legolcsóbb, a 144. helyen áll 42,7 ponttal, míg Montevideo, Buenos Aires és Bogotá a 143., 141., 139. helyre került. Dél-Amerika legdrágább városa, a perui Lima, a lista 118. helyére került, 63,6 ponttal.

Sydneyben nőtt legjobban az életszínvonal

Ebben az évben a legnagyobb életszínvonal-emelkedést ausztrál városokban regisztrálta a Mercer. Ez a társaság szerint főként a helyi devizák jelentős erősödésének köszönhető. Sydney a tavalyi 67. helyről idén a 20. helyre ugrott, míg Melbourne a 67., Brisbane pedig a 80. helyre került.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK