Módosulhat a versenytörvény

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt javasolja, hogy a versenytörvény módosításával a jelenlegi 10 milliárd forintos engedélykérési küszöbértéket a fúzióknál két-háromszorosára emeljék - mondta Nagy Zoltán, a GVH elnöke az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának vállalkozásfejlesztési, ipari és kereskedelmi albizottsága keddi, a versenyhivatalban tartott kihelyezett ülésén.

Az 1990-ben meghatározott és ma is hatályban lévő fúziós küszöbszám túlhaladottá vált, reálértéke az elmúlt 14 évben folyamatosan csökkent, mondta Nagy Zoltán, aki hozzátette, hogy hasznos lenne az üzleti titkot tartalmazó iratokba való betekintésre vonatkozó szabály módosítása is, mivel a versenytörvény csak az eljáró vizsgálót és az eljáró versenytanácsot hatalmazza fel az üzleti titkokba történő betekintésre. A módosítás azt célozná, hogy a GVH-val munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban lévő személyek is betekinthetnének az üzleti titkot tartalmazó iratokba, és számukra is titoktartási kötelezettség állna fenn.

A versenyhivatal több mint húsz pontból álló versenytörvény-módosítási csomagját a közeljövőben vitatják meg az Igazságügyi Minisztériummal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK