Elkezdődött Hodorkovszkij pere

Csalással és sikkasztással vádolja az orosz ügyészség a leggazdagabb oroszt, Mihail Hodorkovszkijt a szerdán kezdődött perben. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja, akár tíz évet is munkatáborban tölthet a Jukosz olajcég volt vezetője. Külföldi befektetők számára a per az orosz jogbiztonság próbája.

A Mescsanyi Kerületi Bíróság együtt tárgyalja Hodorkovszkij és volt üzlet-, valamint tulajdonostársa, Platon Lebegyev perét. A két milliárdost azzal vádolják, hogy egymilliárd dolláros kárt okoztak az orosz államnak, amikor 1994-ben megszerezték az Apatit műtrágyagyár 20 százalékát.

Később az ő vezetésük alatt a Jukosz számos adócsalást követett el az orosz ügyészség szerint, így a vállalat ellen külön perek folynak.

Lebegyev tavaly július, Hodorkovszkij pedig október óta ül vizsgálati fogságban. Letartóztatásuk után számos elemző úgy vélte, hogy az akciókat Putyin elnök kezdeményezte, mivel Hodorkovszkij nyíltan két ellenzéki pártot támogatott és elnöki ambíciókat dédelgetett, valamint a hatalomnak szüksége volt a Jukosz-vagyon egy részére. Putyin ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy csak a hatályos törvények betartását kéri számon a két oligarchán az orosz hatóság. Azóta Hodorkovszkij a börtönből felszólította hasonlóan zavaros körülmények között meggazdagodott oligarcha-társait, hogy működjenek együtt a hatalommal, és vagyonukat osszák meg a rászorulókkal.

A pert ezért élénk érdeklődéssel követik majd az Oroszországban befektetni szándékozó üzleti körök, emberjog szervezetek és számos kormány is. Úgy vélik, az ítéletből következtetni lehet majd az orosz jogbiztonság mértékére és a hatalmát stabilizáló Putyin szándékaira is.

Amennyiben Hodorkovszkijt és Lebegyevet bűnösnek találja a bíróság, akár tíz év munkatábort is kaphatnak a tetemes pénzbírság mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK