Jelentősen gyengült a forint

Csütörtökön délután 255,10/255,40 forint között kereskedtek egy euróval a bankközi devizapiacon, ami több mint két forinttal drágább szint a szerdai 252,85/253,00 forintos árfolyamnál. A forint 78 bázisponttal 9,64 százalékig gyengült az intervenciós sáv erős oldalán, a szerdai 10,42 százalékról. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a hazai fizetőeszköz tovább gyengül.

Reggel élénk kereskedéssel indult a nap a szerdai érdektelenség után, délután pedig különösen erős eladási hullám volt tapasztalható londoni bankok részéről, mondták a szakértők. Az eurót 253,40 és 255,50 forint közötti széles sávban jegyezték csütörtökön.

A piacon úgy vélik, hogy a héten megjelent gyenge makrogazdasági mutatók és Járai Zsigmond jegybankelnök szerdai televíziós nyilatkozata nyomán gyengült a forint. Az MNB elnöke szerint a jegybank csak akkor folytathatja a kamatcsökkentést, ha a költségvetési deficit lefaragására tett kormányzati intézkedések meggyőzőek lesznek.

Ismét felerősödhet a forint elleni spekuláció

Piaci szereplők szerint a gazdaság állapota rövid távon nem tesz lehetővé kamatcsökkentést, s egyes vélemények szerint a forint túlértékelt a gazdaság teljesítményéhez képest. Nem tartanak kizártnak egy forint elleni spekulációt külföldi befektetők részéről.

Sérülékeny a forint

A piaci szereplők most egyértelműen úgy látják, hogy nem valószínű a kamatcsökkentés, ezért nagymértékű eladás történt a kötvénypiacon, mondta az [origo]-nak Barcza György, az ING elemzője. A szakértő szerint a helyzet az eddigihez képest voltaképpen nem változott, de a mostani gyengülés is mutatja, hogy milyen sérülékeny a hazai fizetőeszköz.

Tovább eshet a forint árfolyama

Nincs tartós kereset a forint iránt, ha pedig beindul egy gyengülési hullám, azt nehezen tudja majd kivédeni a forint, mondta Barzca György. Az elemző szerint nagyon kockázatos a forint árfolyam, az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalt stabilitás nem volt igazán megalapozott gazdasági szempontból. Ha további negatív hírek érkeznek, akkor tovább gyengülhet a forint, és bár a szakértő szerint forintválság nem lesz, az árfolyam további esése elképzelhető.

A dollár erősödött

A dollár ismét erősödött a nemzetközi piacokon, és így Budapesten is: a csütörtök délután jegyzett 211,90/212,10 forintos árfolyam több mint két forinttal magasabb a 209,80/209,90 forintos szerdai árfolyamnál.

Az állampapírok másodpiacán az eladás volt jellemző, a hozamok minden lejáraton emelkedtek 10-20 bázisponttal. A 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciójára viszont kétszeres, 74,4 milliárd forintot elérő ajánlat érkezett, a 11,25 százalékos aukciós átlaghozam 2 bázisponttal haladta meg a szerdai másodpiaci referenciahozamot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK