Azonos ütemben nő az export és az import

Idén az első négy hónapban az export 19, az import 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az exportban és az importban egyaránt mintegy másfél százalékkal emelkedett a forintárszint, így cserearányaik nem változtak - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly az első négy hónapban a kivitel 2 százalékkal, a behozatal 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi forgalom árindexei az exportban és az importban pedig egyaránt 3 százalékos forintárszint-csökkenést mutattak.

Az idei első négy hónapban a kivitel 19 százalékos emelkedésén belül az összforgalomból 62 százalékkal részesedő gépek és szállítóeszközök forgalma 26 százalékkal bővült. A gépexport legnagyobb felvevő piacát jelentő EU-s tagországokba közel negyedével, a fejlődő országokba pedig mintegy négyötödével emelkedett a kivitel.

A feldolgozott termékek exportjának átlagos 9 százalékos növekedését a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele haladta meg jelentősen, a ruházati cikkek exportja ezzel szemben csökkent. Az élelmiszerek, italok és dohány kivitele közel 4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, ezen belül a közép- és kelet-európai országokba irányuló forgalom esett vissza jelentősen, főként a gabonaexport csökkenése miatt.

A behozatal 18 százalékkal emelkedett az első négy hónapban éves összehasonlításban. A gépek és szállítóeszközök behozatala átlagosan 22 százalékkal, ezen belül az uniós tagországokból származó import mérsékeltebben (9 százalékkal) nőtt. A fejlődő, valamint a közép- és kelet-európai országokból érkező gépimport növekedési üteme meghaladta a 40 százalékot.

A feldolgozott termékek behozatala 17 százalékkal emelkedett, ezen belül másfélszeresére nőtt a Közép- és Kelet-Európából származó import, elsősorban a színesfémek és a fémtermékek forgalomélénkülése következtében. Az energiahordozók esetében 3 százalékkal mérséklődött a forgalom.

A kivitel forintárszintje 1,4, a behozatalé 1,7 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A forint az előző év azonos időszakához képest a főbb devizákkal szemben közel 4 százalékkal leértékelődött: a forgalomban mintegy négyötödös arányt képviselő euróhoz viszonyítva 6 százalékos a gyengülés, a 14 százalékos forgalmi súlyú dollárhoz képest 8 százalékos az erősödés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK