A jelek szerint hamvába holt az Európai Bizottság elképzelése, hogy a jövőben minden európai terméken kötelezően szerepeljen a "Made in the EU" felirat. A legtöbb tagállam szerint ennek nem lenne sok haszna, a hírek szerint egyedül csak Olaszország támogatta az ötletet. Az ágazatok közül a textilipar szeretné a címke bevezetését - írja a Bruxinfo.

Az Európai Bizottság még januárban javasolta, hogy a jövőben minden Európában forgalomba hozott terméken szerepeljen egy "Made in the EU", vagyis "Az EU-ban gyártva" címke. Ennek a célja az lenne, hogy jobban tudatosítsa az európaiakban a kontinens egységét, és láthatóbbá tegye a közösséget a nemzetközi kereskedelemben.

A tagállamok kereskedelmi illetékesei pénteken tárgyaltak először a címkéről Brüsszelben. A hírek szerint a javaslatot nem fogadták túlzott lelkesedéssel. A legtöbb tagállam szerint a címkének nem volna sok haszna, már csak azért sem, mert az európaiak jelentős része nem is tudja pontosan, hogy ki tagja az EU-nak és ki nem.

Wally Olins, a Saffron nemzetközi márkakonzultáns cég vezetője nemrég azt mondta a Financial Timesnak, hogy szerinte azért kár erőltetni a közös címkét, mert az EU-nak, mint egésznek, nincsen igazi márkaértéke, ahogy Németországnak, Angliának vagy Olaszországnak. Ráadásul szakértők szerint egy ilyen címke eredetiségét nem is nagyon lehet ellenőrizni.

A címke ellen szól az is - és ezen a ponton a tagállamok nagy része egyetért az ipari lobbival -, hogy pluszkiadást jelentene a gyártóknak. Az EU-s címke ugyanis nem helyettesítené a "Made in Hungary" vagy a "Made in England" címkét, hanem mellette szerepelne, és így extra költséggel jár pénzben, időben és adminisztrációban. Ezt egyébként az Európai Bizottság is elismerte, amikor a tagállamok elé terjesztette a javaslatot.

Úgy tudni, hogy a címkét csak Olaszország támogatta. Az ágazatok közül a textilipar támogatja a címke bevezetését, az európai export támogatása miatt. Az egyeztetések még folytatódnak a héten a tagállamok közt, de ha az első körben ekkora ellenkezés van, az általában azt jelenti, hogy a javaslatnak ebben formájában nincs jövője.