Nem titkolózhat tovább a szlovák kormány a Hyundai-beruházás ügyében

A szlovák törvényhozás egy keddi határozata szerint a kormánynak tíz napja van arra, hogy nyilvánosságra hozza a francia PSA-Citroen és dél-koreai Kia-Hyundai szlovákiai beruházásával kapcsolatos szerződéseket. A szlovák kabinetet azért kötelezik az ügylet eddig titokban tartott részleteinek feltárására, mert az ellenzékben felmerült a gyanú, miszerint a beruházók túlságosan nagy kedvezményeket kaptak.

A parlament keddi szavazásán több független, valamint a kormánypárti kereszténydemokraták (KDH) és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tizenhat képviselője a szerződések közzététele mellett szavazott. A szlovák kormány a szerződésekben feltüntetett személyi adatok titkosságára hivatkozva próbálta eddig titokban tartani az ügylet egyes dokumentumait, mígnem tudomásul vette az igazságügyi tárca idevágó elemzését, amely kimondta, hogy hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé az információk visszatartását.

A francia Citroen Nagyszombatban már egy éve építi az autógyárát. A dél-koreai KIA-Hyundai alapkövét a közelmúltban tették le Zsolna (Zilina) közelében, de egyelőre gondok vannak a földek felvásárlása körül: több földtulajdonos nem volt hajlandó a kormány által felajánlott áron eladni a földjét, mire Pavol Rusko gazdasági miniszter kisajátításokkal fenyegetőzött. Később a tulajdonosok és Rusko valamennyivel magasabb árban állapodtak meg, de sokan ezt is keveslik, és ezért a felvásárlás folyamata késlekedik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK