Lengyelország beperelte a bizottságot a támogatások miatt

Lengyelország az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül elsőként perelte be az Európai Bizottságot az Európai Bíróságnál. Lengyelország azt kifogásolja, hogy a lengyel gazdák a legtöbb termék után csak 2013-ban kapják meg a közvetlen támogatásoknak az unióban szokásos teljes összegét.

Az első évben például a támogatásnak csak 25 százaléka jár, bár ezt a lengyel állam meghatározott mértékig kiegészítheti a költségvetésből, majd az összeg fokozatosan éri el a 100 százalékot.

A lengyel kormány emellett szeretné, ha olyan termékekre is vonatkozna a teljes támogatás (például a repce vagy más olajosnövények), amelyeknél az EU már a csatlakozási szerződés aláírása után vezette be a közvetlen támogatásokat. Folyik a harc azért is, hogy a cukor is a támogatott termékek közé kerüljön, mert az EU ezen a piacon is reformot tervez ősszel.

Mindamellett Lengyelország várhatóan nem tud annyi agrártámogatást befogadni, mint amennyit a csatlakozási tárgyalásokon kiharcolt magának. A csatlakozási szerződés értelmében idén 1,75 milliárd euró közvetlen támogatására számíthatna Brüsszeltől, ám eddig a támogatásra jogosult 2,1 millió gazdából csak 1,3 millió adta be igényét a megszabott határidőre, június 30-ig. Ez a gazdáknak csak 70 százaléka a kormány által várt 90 százalék helyett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK