Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az EU hétfői pénzügyminiszteri értekezletén beszámol arról, hogy Róma a GDP megengedett 3 százaléka alá akarja csökkenteni az államháztartás 2005-ös hiányát. Az előrejelzések szerint az olasz államháztartási deficit elérheti a GDP 3,2 százalékát, ami figyelmeztető bírságot vonhat maga után. A küszöböt szintén túllépő hat új EU-tagnak nem kell szankcióktól tartania.

Az Európai Bizottság figyelmeztető bírságot szándékozik kiróni Olaszországra, miután az megszegte az államháztartás hiányára vonatkozó egyezményt. Silvio Berlusconi az EU pénzügyminiszteri értekezletén ígéretet tesz arra, hogy Olaszország a 3 százalékos határ alá csökkenti az államháztartási deficitet, így talán - az államháztartási hiány határát korábban túllépő Németország és Franciaország mintájára - elkerülheti az EU formális figyelmeztetését.

Giulio Tremonti olasz gazdasági miniszter hétvégi lemondása annak köszönhető, hogy nem sikerült a deficitet a kritikus határ alá szorítania. Amennyiben ez Berlusconinak sem sikerülne, az a kormány gazdaságpolitikájának működőképességét vonná kétségbe, és Olaszország hitelképességét veszélyeztetné. A deficitkorlátozás túllépése és Giulio Tremonti lemondása ugyanakkor előrehozott választásokat is eredményezhet, ami Berlusconi kormányának bukását jelentheti - írja a BBC. A hírügynökség úgy értesült, hogy Tremonti utódja Mario Monti, az EU Bizottságának versenyjogért felelős tagja lesz.

Az EU pénzügyminiszteri értekezletén a miniszterek valószínűleg jóváhagyják az Európai Bizottság június 24-én tett ajánlásait, mely a 3 százalékos küszöböt túllépő 6 új EU tagra - köztük Magyarországra - vonatkozik. Ezeknek az országoknak - szemben Olaszországgal - semmiképpen nem kell szankcióktól tartaniuk, mivel nem tagjai az euróövezetnek. A bizottság már jóváhagyta, hogy Magyarországnak 2008-ig kell a GDP 3 százaléka alá csökkentenie az államháztartási hiányt.