Régen nem merészkedett ennyi vállalat részvénykibocsátással az európai tőzsdékre, mint manapság. Áprilistól júniusig összesen 95 kibocsátást bonyolítottak le, míg a tavalyi év megfelelő időszakában mindössze 23 tőzsdei bevezetés történt.

A második negyedévben tőzsdére vitt 56 kibocsátás is lényegesen meghaladja az előző évi számot - közölte a PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló vállalat IPO Watch Europe jelentésében.

A második negyedév összesített kibocsátási értéke 8,7 milliárd eurót tesz ki, több mint ötszörösét a tavalyi 1,6 milliárdnak, de meghaladja az idei első negyedévi 5,2 milliárdot is, a jelentés szerint. A növekedést elsősorban három nagy kibocsátás eredménye: a Deutsche Börse 1,4 milliárd eurós kibocsátása a frankfurti, az olasz Terna áramszolgáltató 1,3 milliárd eurós kibocsátása a milánói, valamint a légi ipari Snecma 1,2 milliárd eurós kibocsátása az Euronext elektronikus piacon. Összességében ez a három cég adta az európai kibocsátási érték több mint felét.

A Deutsche Börse az idei második negyedévben három kibocsátásnak adott teret, amelyek összesen 1,8 milliárd eurót mozgattak meg. A Postbank mellett a Mifa kerékpár gyár, valamint a Wincor Nixdorf bankautomata gyártó kockáztatta meg a tőzsdére menetelt 14 millió, illetve 327 millió euró értékben.

A kezdeti nehézségek ellenére a Postbank-IPO gyakorolta a legkedvezőbb hatást a kibocsátási piac általános állapotára, állapítja meg a jelentés. A befektetők a tradicionális ágazatokban működő, nyereségesen dolgozó és magas pénzforgalmi többletet felmutató vállalatokat részesítik előnyben, a PwC szerint. Semmi sem utal arra, hogy megismétlődhet a szellemi tőkével dolgozó vállalatok kibocsátásainak néhány évvel ezelőtti özöne - állítják a szakértők.

A londoni tőzsde tovább növelte részesedését a kibocsátási piacon. London 65 IPO-val 68 százalékos részesedést biztosított magának, a kibocsátási érték 2,5 milliárd eurót tett ki a tavalyi 767 millió után. A PwC a kibocsátások számának további növekedését várja az idén.