Jövőre a GDP 4,1 százalékára szeretné csökkenteni az államháztartás hiányát a kormány, hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón, szerdán. Az idei deficitcél továbbra is 4,6 százalékos, a piac azonban nem látja nagyon valószínűnek, hogy ez teljesül. A fő kérdés a szakértők szerint az, hogy amennyiben a deficit túllépi az idei tervezett értéket, jelentősen gyengül-e a forint.

Jövőre 4,1 százalékos államháztartási deficitet tervez a kormány - közölte a kabinet szerdai ülése után a kormányszóvivő. A kormányzat ezt az adóterhelés visszafogásával együtt képzeli el, mondta Gál J. Zoltán. Az adócsökkentésre úgy lesz lehetőség, hogy az állam a kiadásokat nem növeli olyan mértékben, ahogy a gazdaságban a jövedelmek bővülnek, mondta a szóvivő.

Júliusban a tárcák benyújtják elképzeléseiket, ezekről augusztusban egyeztetnek. A nyár során a kabinet kétszer tárgyalja majd a leendő büdzsét, a parlament elé pedig szeptember 30-ig terjesztik be a törvényjavaslatot.

A piac szkeptikus

A piac számára nagyon jó hír lenne, ha sikerülne a jövő évi deficitterv a kormányzatnak, de jelenleg még az idei 4,6 százalékos GDP-arányos hiány elérése a nagyobb kérdés, mondta az [origo]-nak Barcza György, az ING elemzője. A szakértő szerint egyelőre úgy néz ki - a szerdai államháztartási hiány adatot különösen figyelembe véve -, hogy nehezen lesz elérhető az idei 4,6 százalék.

Most hogy elértük a félévet, a júliusi szám lesz a vízválasztó, Barcza György szerint. A kormányzatnak a következő hat hónapra maradt mintegy 140 milliárd elkölteni való forintja, mondta az elemző. Ha a júliusi hiány 50-100 milliárd forint közötti lesz, akkor nagyon valószínűvé válik, hogy nem lesz meg az idei évre tervezett 4,6 százalékos GDP-arányos deficit, tette hozzá.

Kérdés, hogy mi lesz a forinttal

Abban az esetben, ha sikerül teljesíteni az idei deficittervet, az jelentős hozamcsökkenést okozna az állampapírpiacon, tehát a forint erősödését jelentené - mondta a szakértő. Amennyiben ez nem valósul meg, a fő kérdés az lesz, hogy a forint milyen helyzetbe kerül és jelentősen gyengülni kezd-e - mondta Barcza György.