Érdekvédelmi szervezet megalakítását határozta el 13 hazai pénzváltó cég. A szervezet egyik fő feladata az lesz, hogy hatékonyabban álljon ki a tevékenységüket a jogszabályi előírásoknak megfelelően végző vállalkozásokért. A hazai piacon ugyanis magas a feketeváltók aránya, egyre gyakoribb, hogy működési engedéllyel nem rendelkező "pénzváltó" tart fenn váltóirodát - írja a Napi Gazdaság.

Érdekvédelmi szervezet megalakítását határozta el a hazai pénzváltópiac több szereplője - mondta a Napi Gazdaságnak Kósa Zoltán, az Exclusive Best Change képviselője, a bejegyzés alatt álló Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke. A szervezethez alapításkor 13 pénzváltó cég csatlakozott, amelyek együttesen mintegy 320 pénzváltó irodában végzik tevékenységüket.

Az új szervezet egyik alapvető feladata, hogy hatékonyabban próbáljon kiállni a tevékenységüket a jogszabályi előírásoknak megfelelően végző vállalkozásokért. Erre azért van szükség, mert a magyar piacon magas a feketeváltók aránya, akik a szükséges engedélyek nélkül űzik az ipart. Egyre gyakoribb, hogy működési engedéllyel nem rendelkező "pénzváltó" tart fenn váltóirodát a fővárosban vagy a Balaton partján. A szervezet azt szeretné elérni, hogy az ilyen illegális váltóhelyek ne tehessenek ki árfolyamtáblát, illetve figyelemfelhívó hirdetéseket.

A hatályos jogszabályok szerint a pénzváltói tevékenységet csak valamely hitelintézet ügynökeként végezhetik vállalkozások, az előírásoknak való megfelelés ellenőrzése és a váltócégek nyilvántartása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) feladata.

A felügyelet nem nyomozóhatóság - kapták a választ több esetben a pénzváltócégek bejelentéstevő képviselői, akik szerint nonszensz, hogy a hatóságok helyett nekik kell ellátniuk a piacfelügyeletet. A PSZÁF ez idő tájt nem folytat egyetlen célvizsgálatot sem engedély nélkül dolgozó pénzváltókkal kapcsolatban - mondták a lapnak a felügyeleten.