Az orosz lakossági betétesek pénzkivevő rohama pénteken valamelyest enyhülni látszott, és az állami Vneshtorgbank beleegyezett a Guta magánbank 86 százalékának megvételébe, így a bajba került magánbank egy héten belül ismét fizethet ügyfeleinek.

Alekszej Kudrin pénzügyminiszter egy pénteki tanácskozáson közölte: nincs bankválság, csak egyes pénzintézetek nem bírják ki a kormány által beindított reformokat.

Mindenesetre Moszkva központjában pénteken még sorok álltak a bankok, automaták és pénzváltók előtt. A legnagyobb orosz kereskedelmi bank, az Alfa Bank úgy vélte, hogy a betétesroham a hétfői nap végére jócskán lankadni fog regionális fiókjaiban. A pénzintézet közölte: a jövő héten valószínűleg megszünteti azt a tíz százalékos illetéket, amelyet a tartósan lekötött betéteiket idő előtt kivevő ügyfeleitől szed.

A pusztán lélektaninak minősített krízis májusban kezdődött, miután a jegybank a Sodbiznesbanktól pénzmosás gyanúja miatt megvonta a működési engedélyt, majd egy másik kisebb bankot önfelszámolásra kényszerített. A bankrendszerben bizalmi válságot keltett az a szóbeszéd, hogy a hatóságok feketelistát állítottak össze a bezárásra ítélt bankokról. A nagyobb bankok féltek kölcsönözni a kisebbeknek, kiszárítva a bankközi pénzkínálatot.