Másfél éve nem volt olyan magas a GKI-Wallis konjunktúraindex értéke, mint júniusban. Az iparban és az építőiparban jelentősen nőtt az optimizmus, a kereskedelem és a szolgáltatások területén azonban gyengébb üzletmenetről számoltak be. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban javult.

A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - végzett felmérés szezonálisan kiigazított adatai szerint júniusban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak - derül ki a GKI [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Az iparban és az építőiparban jelentősen nőtt az optimizmus. Az ipari cégeknél főleg a termelési kilátások és a saját termelésű készletek megítélése javult, az exportrendelések és az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése viszont romlott. Az építőiparban az elmúlt negyedévi termelés színvonaláról, a rendelésállományról, a foglalkoztatott létszám várható alakulásáról alkotott kép egyaránt kedvezőbb lett.

A kereskedelemben ugyanakkor gyengébb üzletmenetről, a májusinál kevésbé aktív megrendelési politikáról számoltak be. A szolgáltatók is a korábbinál rosszabbnak érezték üzletmenetüket, s kismértékben foglalkoztatási várakozásaik is romlottak. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése viszont minden ágazatban érezhetően javult.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusinál valamivel jobbnak ítélték, s a következő 12 hónapban szintén javulásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetét ismét sokkal kedvezőbbnek látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben ugyancsak jelentős javulást várnak. A fogyasztók inflációs várakozásai érezhetően mérséklődtek az előző havihoz képest.

A lakosság vásárlási kedve számottevően emelkedett májushoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások is bizakodóbbak. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.