Az Európai Bíróság kedden hatályon kívül helyezte az EU pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) korábbi döntését, mellyel gyakorlatilag felfüggesztették a stabilitási paktum eljárásrendjének alkalmazását Franciaországgal és Németországgal szemben. Az Ecofinnek újra kell tárgyalnia a kérdést és új döntést kell hoznia a túl magas államháztartási hiány miatt folyó eljárásban.

Az Európai Bíróság az Európai Bizottságnak adott igazat a bizottság és a miniszterek tanácsa között a paktum körül támadt vitában, és keddi döntésében kimondta, hogy a pénzügyminiszterek felfüggesztő döntése nem összeegyeztethető az EU jogával.

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, a bizottság januárban döntött úgy "nem feltétlenül teljes egyhangúság mellett", hogy az Európai Bíróság előtt folytatja a tagállamokkal a stabilitási paktumról folytatott vitát. A vita azután fordult élesbe, hogy tavaly november 25-én a pénzügyminiszterek tanácsa felfüggesztette a deficiteljárást Franciaországgal és Németországgal szemben.

Párizs és Berlin ellen azért indított eljárást a bizottság, mert a két állam magasabb költségvetési hiánnyal rendelkezik, mint amekkorát a stabilitási paktum lehetővé tesz. A két ország tavaly már a második évben lépte túl a tűréshatárt (a hazai össztermék 3 százaléka), így a paktum szabályai szerint már pénzügyi szankciókkal kellett volna szembenézniük.

Az Európai Bíróság keddi határozatában kimondja, hogy a miniszterek tanácsa "nem térhet el az alapszerződésben lefektetett szabályoktól, illetve azoktól a rendelkezésektől, amelyeket saját maga számára határozott meg".

A döntés azt jelenti, hogy az Ecofinnek újra kell tárgyalnia ezt a kérdést, és új döntést kell hoznia a bizottság ajánlása alapján a túl nagy államháztartási hiány miatt folyó eljárásban. Erre legközelebb az Ecofin pénteki ülésén adódik lehetőség. Amennyiben a két országot megbírságolják, a németek büntetése elérheti a 10 milliárd, a franciáké pedig a 7 milliárd eurót - írja az Euobserver.

Németország üdvözli a bíróság állásfoglalását

A német pénzügyminisztérium üdvözölte, a miniszter, Hans Eichel "bölcsnek" nevezte az Európai Bíróság keddi döntését - tudósít az MTI. Német részről egy jelentős vitapontban igazolva érzik magukat: az Európai Bíróság ugyanis elvetette az Európai Bizottság panaszának azt részét, hogy az Ecofin novemberben elutasította a Németországot és Franciaországot fenyegető büntetőeljárás szigorítására vonatkozó ajánlásait. Német magyarázat szerint a bíróság visszaigazolta azt a tételt, hogy "a deficiteljárás során nem érvényesülhet automatizmus. A pénzügyminiszterek tanácsa rendelkezik mozgástérrel a döntéshozatal során, amelyet kihasznált".

A francia pénzügyi tárca egyelőre nem reagált, közölték, hogy a pénzügyminiszterek tanácsának jelenlegi elnöke, Gerrit Zalm holland pénzügyminiszter mindenki nevében kommentálja majd a döntést - írja a BBC.