Májusban ismét ellenőrizték a fogyasztóvédők, hogy a kereskedők betartják-e a dohánytermékek és szeszesitalok reklámozásának és értékesítésének korlátozásait. A vizsgált helyek harmadában találtak szabálytalanságokat, a kirótt bírságok összege több mint 17 millió forint - írja a Magyarország.hu.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) utoljára tavaly novemberben vizsgálta kiemelten a dohánytermékek és alkoholtartalmú italok értékesítésére és reklámozására vonatkozó szabályok betartását. Akkor a 631 vizsgált hely több mint felében, 359 kereskedelmi egységben tapasztaltak mulasztást. Idén az ellenőrzött 265 kiskereskedelmi egységből 92-ben, a 285 vendéglátóüzletből pedig 106-ban állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot.

A fiatalkorúak 12 százalékos eséllyel vehetnek alkoholt vagy dohányárut

A fogyasztóvédők vizsgálatának egyik célja az volt, hogy megállapítsák, a 18. életévüket be nem töltött fiatalokat kiszolgálják-e dohányáruval vagy szeszesitallal. Az idei vizsgálat hasonló eredménnyel zárult, mint a tavaly novemberi: összesen 69 esetben szolgáltak ki fiatalkorúakat az életkor megkérdezése nélkül. Ebből 27 esetben dohányáruval, 25 esetben alkoholtartalmú itallal és 17 esetben pedig mindkettővel kiszolgálták a 18 éven aluliakat.

Hiányzó feliratok, tiltott reklámok

A megvizsgált 285 vendéglátóhelyből 11-ben nem volt jelezve a dohányzó, illetve nemdohányzó részlegek elkülönítése, nem tüntették fel a dohányzás korlátozását, vagy mindenhol engedélyezték a dohányzást.

Az 550 üzletből 40-ben nem volt kihelyezve a dohányzás egészségkárosító hatására figyelmeztető felirat, ezeken túl háromban nem a törvényben meghatározott szöveg szerepelt a kiírásokon.

A dohányreklám tiltására vonatkozó szabályokat idén 216 helyen sértették meg, szemben a tavalyi 118-cal, emellett 43 esetben találtak tiltott reklámot a fogyasztóvédők. A szabálytalan alkoholreklámok száma ehhez képest csak 26 volt.

Összesen 17 milliós bírság a szabálysértőknek

95 esetben összesen 7 665 000 forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki fiatalok dohánytermékkel, illetve alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálása, dohányzáskorlátozó és egészségvédő feliratok hiánya vagy pontatlansága miatt. További 42 esetben pedig alkohol tiltott kiszolgálása miatt róttak ki szabálysértési bírságot, összesen 1 070 000 forint értékben.

A jogsértő reklámok miatt kiszabott reklámfelügyeleti bírságok összértéke 8 375 000 forint. A szankciók egyaránt érintik a reklámozókat, azaz a dohánytermékek és alkoholtartalmú italok gyártóit, valamint a reklámokat kihelyező üzleteket.