Vizsgálatot indított az ombudsman helyettese annak tisztázására, hogy nem okoz-e alkotmányos joggal kapcsolatos visszásságot, ha a vállalkozók adótartozását a lakossági folyószámláról korlátlanul hajtják végre, s ezzel ellehetetlenítik a családok mindennapi megélhetését.

A végrehajtási jogszabályok lehetővé teszik, hogy az adóhatóság adótartozás esetén a pénzintézetnél vezetett számlákra azonnali beszedési megbízást adjon. A beszedési megbízást a számlavezető pénzintézet köteles teljesíteni, méghozzá úgy, hogy ha a megbízás a vállalkozással összefüggő számláról nem teljesíthető, akkor a bank az összes többi szerződés alapján kezelt számláról is leemelheti a pénzt.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy az adóterhek viselése az alkotmányban rögzített alapvető állampolgári kötelezettség, de a pénzbeli követelések behajtása, végrehajtása nem korlátlan, nem hozhatja pénzügyileg lehetetlen helyzetbe az adóst.

Ha a vizsgálat eredményeképpen az ombudsman alkotmányos joggal összefüggő visszásságot állapít meg, kezdeményezheti a jogszabály módosítását, kötelező erejű normakontroll végett az Alkotmánybírósághoz fordulhat, vagy ajánlást tehet az adóhatóságnak.