Kevesen utaznak az olimpiára

Elmarad az athéni olimpiai játékoktól várt fellendülés a görögországi turizmusban, a kulcsfontosságú ágazatban 15 százalékos visszaeséssel számolnak. Nehezebben értékesítik az üdüléseket a magyar utazásszervezők is, akik emiatt akciókra kényszerülnek - írja a Világgazdaság.

Csekély az érdeklődés a görög utak iránt az utazásszervezők szerint. Pedig a turizmus kulcsfontosságú ágazat Görögországban, a tengerparti nyaralóktól és az ókori városokat látogató turistáktól származó bevételek a GDP 18 százalékát teszik ki. George Drakopulosz, a görög turisztikai cégeket képviselő szövetség vezetője jelezte: az előző évhez képest 10-15 százalékkal csökkent a foglalások száma. Görögországban tavaly 12 millió külföldi fordult meg. A forgalom fellendítése érdekében a szobaáraikat a csillagos égig emelő szállodák első lépésben 35 százalékkal csökkentik bárjaik italárait.

A mostani állás szerint a szálláshelyek egyhatoda üresen maradhat Athénban az olimpia kezdetére, augusztus 13-ra. Amennyiben a hátralévő idő alatt nem történik fordulat, úgy a rendelkezésre álló 35 ezer férőhelyből 6000 ágy marad kihasználatlan.

A magyarok idén nem vágynak Görögországba

A hazai utazási irodák tapasztalatai szerint az idén esetenként nehezebben lehet eladni az üdüléseket, mint az elmúlt nyáron. Bár a görög szállodások az ősszel áremeléssel próbálkoztak, ám a túlzó tarifákat a magyar utaztatók nem fogadták el - mondta a Világgazdaságnak Gál Pál, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vezérigazgatója. Az üdülőprogramok tarifái idén nem irreálisak, ennek ellenére a kereslet csökkent Görögország iránt, így szükség van az akciókra. Mint mondta: bár volt érdeklődés a cégnél a görög szálláshelyek iránt az olimpiai játékok alatt, ezek irreálisan magas árai miatt a magyar turisták sok esetben inkább lemondtak az utazásról.

Az idei olimpiai játékok hivatalos magyarországi utaztatója, a Pegazus Tours a közel 24 800 olimpiai belépője közül a magyar érdekeltségű versenyekre már minden jegyet eladott, s nem lehet már a nyitó és a záró ünnepségre sem bejutni, ám más nemzetek viadalára még vannak belépők - mondta a Világgazdaságnak Mausz Gotthárd ügyvezető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK