Céges adóparadicsom marad Magyarország

Míg Magyarországon európai viszonylatban a legnagyobbak a lakosságot terhelő elvonások, a hazai vállalatoknak az európai közösség ötödik legalacsonyabb adóját kell megfizetniük társasági adóként. A befektetők elcsábítása ellen az EU minimum társaságiadó-szint bevezetését fontolgatja - írja szombati számában a Népszabadság.

A PriceWaterhouseCoopers adatai szerint a magyar társasági adó az ötödik legalacsonyabb a közösség államaiban, céges szempontból csak Ciprus, Írország, Lettország és Litvánia kínál kedvezőbb feltételeket.

A befektetők alacsony társasági adókkal történő elcsábítása miatt a magasabb adószinttel rendelkező államok szorgalmazzák leginkább a minimum társaságiadó-szint bevezetését, amely az elképzelések szerint 20 százalékos lenne. Ezzel az intézkedéssel az úgynevezett káros adóversenyt szeretné megakadályozni a közösség.

A javaslat elfogadása esetén Magyarországon rögtön 4 százalékkal nőnének a társaságok adóterhei, de még ezzel együtt is kevesebbet kellene fizetniük a vállalatoknak, mint Európa legtöbb országában - írja a Népszabadság.