A Diákhitel Központ (DK) Rt. változatlanul, 11,95 százalékon hagyta a diákhitel éves kamatszintjét a 2004-2005-ös tanévre - értesült a Napi Gazdaság.

A változatlanul hagyott kamatszint azt jelenti, hogy a DK veszteség árán is lemondott arról, hogy a diákhitel kamatában az előző félévben már 0,33 százalék erejéig megjelent működésiköltség-fedezetet a következő tanévben is felszámítsa, sőt a korábbi 2 százalékos kockázati felár is csökken.

A Diákhitel Központ a kamatszintet a meghirdetés előtti félév átlagos forrásköltsége alapján számolja ki, amihez 2 százalékos kockázati felárat és szintén 2 százalékos működésiköltség-fedezetet számíthat fel. A forrásköltség az elmúlt tanév második félévében 9,62 százalékos volt.

A Napi Gazdaság számításai szerint az elmúlt félévben a Diákhitel Központ forrásköltsége 1 százalékkal emelkedett, tehát a kamatok szinten tartása csak kevesebb bevétel mellett lehetséges. A különbözet átvállalásáról még nem született döntés, de elképzelhető, hogy fedezetként lehívják a költségevetésben a diákhitelezés támogatására elkülönített 400 millió forint szükséges részét - írja a Napi Gazdaság.