Drasztikusan csökkent a jövő hét végi Forma-1 Magyar Nagydíjtól hasznot remélő vállalkozások száma. Amíg tavaly 151 engedélyt adott ki az önkormányzat, addig egy héttel a Magyar Nagydíj előtt mindössze huszonkettőt. Az eddig eladott jegyek számát tekintve úgy tűnik, a tavalyihoz hasonló, alacsony nézőszámmal számolhatnak egy hét múlva a Hungaroringen - írja a Világgazdaság.

Jelentősen szűkült a mogyoródi sporteseménytől hasznot remélő vállalkozások köre. A mogyoródi önkormányzat igazgatási irodájának vezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy időarányosan a tavalyinál jóval kevesebb engedélyt adtak ki vállalkozóknak eddig, és már nem is számítanak jelentős növekedésre a következő egy hétben. Tavaly 151 engedélyt adtak ki, amelyből 11 kemping, 30 pedig autóparkoló üzemeltetésére szólt. A legtöbben - 110-en - valamilyen vendéglátós tevékenységhez kértek engedélyt. Az idén megkért engedélyek száma mindössze 22, amelyből 18 szól vendéglátós tevékenységre, 4 pedig parkoló üzemeltetésére. Kempinget egyelőre senki nem kíván létesíteni.

A szállások iránti kereslet is évek óta csökken. Jelenleg 181 magánvendéglátó várja a vendégeket 415 szobával Mogyoródon. Az önkormányzat illetékese szerint az elmúlt években csekély kereslet volt e szálláshelyek iránt, így idén sem számítanak kiugró eredményre.

A fővárosi szállodákban ellentmondásosabb a helyzet, hiszen több helyen telt ház van a futam hétvégéjén, ám sok helyen van még szabad szoba. A Danubius Hotels Rt.-nél a Forma-1 idején hagyományosan kedvelt hotelekben, a margitszigeti nagyszállóban, a Heliában, a Flamingóban, a Budapest Szállóban telt ház van, míg az Astoriában 95 százalékos a foglaltság, a többi hotelben pedig átlagosan 80-85 százalék jellemző. A Hunguest Hotels Rt. fővárosi szállodáiban van még szabad hely, a Le Meridienben az idei futam hétvégéje rosszabb, mint tavaly volt.

Amíg 1999-ben még 220 ezren voltak kíváncsiak a több mint 3 milliárd forintba kerülő magyarországi sporteseményre, addig tavaly 150 ezren látogattak ki a Hungaroringre. Tavaly - 10 nappal a futam előtt - a korábbi évhez képest 20 százalékkal maradt el az elővételben eladott belépők száma, ezzel az utóbbi évek egyik legalacsonyabb nézőszámát produkálta a rendezvény. Jelenleg 3 százalékkal jobbak a mutatók a tavalyinál.

Frank Tamás, a jegyértékesítést végző Ostermann Forma-1 Kft. ügyvezető igazgatója - egyben Baumgartner Zsolt menedzsere - szerint még az is elképzelhető, hogy 20 százalékkal növekszik az idei háromnapos futam nézőszáma.