Az Európai Bizottság várhatóan ősszel javaslatot tesz a személygépkocsik regisztrációs adójának fokozatos felszámolására, illetve más típusú adókká történő átalakítására az EU-ban - közölte pénteken a versenypolitikai ügyekért felelős biztos szóvivője.

A bővítés óta Lengyelországból számos panasz érkezett a bizottsághoz a regisztrációs adóval kapcsolatos problémák miatt. A lengyelek azt kifogásolják, hogy a más tagállamokban vásárolt használt gépkocsik után magasabb regisztrációs adót kell fizetniük, mintha ugyanazt az autót otthon szerezték volna be. A szóvivő közölte, hogy az EU alapszerződése a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó rendelkezést is tartalmaz, és ennek alapján a tagállamok nem vethetnek ki magasabb adót más tagországban beszerzett gépjárművekre, mint a hazai piacon vásároltakra.

A gyakorlatban azonban a helyzet bonyolultabb, mert a hátrányos megkülönböztetés tilalma nem jelenti azt, hogy a másik tagországban vásárolt gépkocsik után ott fizetett adókat viszont a behozatal után automatikusan beszámítják vagy levonják. Ilyen esetekben meglehetősen bonyolult számításokkal határozzák meg a fizetendő adó összegét, emellett a regisztrációs adót nem is alkalmazzák minden tagországban.

Más adófajtákat vezetnének be

A problémák miatt a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a gépjárművek adóztatásának jelenlegi rendszere nem kielégítő az unióban, s ezért kezdeményezett nyilvános konzultációkat az érintettekkel esetleges átalakításáról, mondta Mario Monti szóvivője.

Az eddig beérkezett vélemények alapján annak a megoldási változatnak lenne a legnagyobb támogatottsága, amely szerint a regisztrációs adót fokozatosan - részben vagy teljes egészében - felszámolnák, és olyan adófajtákká alakítanák át, amelyek nem a gépkocsi tulajdonlásán, hanem a használatán és környezetvédelmi szempontokon alapulnának. Ilyen lehetne például az éves útadó vagy a jármű széndioxid-kibocsátásának függvényében meghatározandó adó - közölte a szóvivő.

A bizottság átmeneti intézkedést javasol

Az Európai Bizottság a tervek szerint szeptember 10-ig folytatja a tagállamok kormányzati szerveivel, az érintett vállalatokkal és a fogyasztóvédelmi szervezetekkel kezdett konzultációkat, majd ősszel előterjeszti jogszabály-alkotási javaslatát a regisztrációs adó megszüntetéséről. Ezt még a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia.

Addig is, amíg a majdani jogszabály életbe lép, a bizottság átmeneti intézkedésként javasolni kívánja, hogy térítsék vissza a regisztrációs adót azoknak az uniós polgároknak, akik gépkocsijukat végleg egy másik tagországba viszik - közölte a szóvivő.