A stabilitási és növekedési paktum lazítását fogja javasolni a héten az Európai Bizottság. A Financial Times cikke szerint a bizottsági javaslat szerint a deficitplafon túllépése esetén a jövőben nemcsak "súlyos recesszió", hanem már "elhúzódó lanyha növekedés" is felmentést adna a tagországoknak az eljárás alól.

Az Európai Bizottság javasolja azt is, hogy a hiánycsökkentésre megadott időt az adott ország egyedi helyzete alapján határozzák meg. Jelenleg az előírásokat megsértő tagállamnak négy hónapon belül cselekvési tervet kell benyújtania, és egy év alatt vissza kell szorítania államháztartási hiányát a hazai össztermék értékének 3 százalékában meghatározott tűréshatár alá.

A bizottság úgy véli, hogy ez a szigor a szándékolttal ellentétes hatással járhat, mivel az egyes országokat ciklikus és nem pedig szerkezeti intézkedésekre készteti - áll a brit lapban.

A Financial Times szerint a brüsszeli testületben szó van arról is, hogy a tagországokat erős gazdasági növekedés idején államháztartási többletek felhalmozására kellene rászorítani. A módosítási terveket várhatóan Joaquín Almunia spanyol pénzügyi biztos fogja bejelenteni pénteken; a javaslatokat pedig az uniós pénzügyminiszterek szeptember 9-ei hollandiai, nem hivatalos találkozóján vitatják meg.