A Pénzügyminisztérium kedden eljuttatta a kormányhoz a 2005-ös költségvetési törvény első tervezetét - közölte Pichler Ferenc sajtófőnök. Az államháztartási törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig kell az Országgyűlés elé terjesztenie a költségvetési törvény tervezetét.

A költségvetés fő számait - amelyekről a sajtófőnök nem kívánt nyilatkozni - alapvetően meghatározzák az európai uniós felzárkózási programban foglaltak. A program szerint a jövő évi költségvetési politika főbb prioritásai az adók és az államháztartási hiány csökkentése, az autópálya-építés folytatása, valamint a lemaradó rétegek megsegítése lesz.

Korábbi közlések szerint úgynevezett nullabázisú költségvetést készítenek a fejezeti kezelésű intézményeknél, valószínűleg a kormány is ezen a területen hozza majd meg a leggyorsabban a döntéseket.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter júliusban azt közölte, hogy a jövő évi költségvetésben 3,5-4 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos reálbér-emelkedéssel, 4,5 százalékos inflációval és 3 százalékos fogyasztásnövekedéssel számol a minisztérium, az államháztartás tervezett GDP-arányos hiánya pedig 4,1 százalék lesz.