A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének érveit elfogadva a pénzváltás szabályainak újragondolását javasolja a gazdasági tárca. Jelenleg csak az a pénzváltó folytathatja tevékenységét, amely valamelyik bankkal kötött ügynöki szerződést, de a megállapodások nagy részét a bankok felmondják, mert a kis cégek nem tudják teljesíteni a szigorú feltételeket - írja a Népszabadság.

A pénzváltással foglalkozó cégeknek riasztórendszerrel, biztonsági ráccsal, golyóálló üveggel felszerelt irodákat kell működtetniük a jelenlegi szabályok szerint. Ezek költsége mintegy 2-3 millió forintot tesz ki, és ha valamely cég nem vállalja az átalakításokat, fel kell hagynia a tevékenységgel.

A pénzváltók száma így jelentősen csökken, ami elsősorban azokon a kisebb, de idegenforgalmi szempontból jelentős településeken okoz gondot, ahol nincs bankfiók. Ezeken a helyeken a turisták csak feketén tudják beváltani valutáikat.

A bankok véleménye megoszlik a tervezett enyhítésről. A pénzváltói ügynöki hálózattal rendelkező pénzintézetek szerint, ha fellazul a szabályozás, veszélybe kerül az eddig elért minőségi javulás, ráadásul a hálózat kiépítésének költségei kárba vesznek. Az ügynöki hálózattal nem rendelkező bankok támogatják az enyhítést, mivel szerintük így több szereplő jelenhetne meg a piacon.

A pénzváltók véleménye sem egységes az enyhítésekkel kapcsolatban. Azok a cégek, amelyek a jelenlegi jogszabályok betartásával ügynökként működnek valamelyik banknál, jelentős beruházásokat hajtottak végre, így ez kidobott pénznek bizonyulhat. Az enyhítéssel a verseny is élesebb lenne számukra, és olyan cégek is megjelennének a piacon, akik nem tartják be az előírásokat - írja a Népszabadság.