Jövőre kétkulcsos lesz az szja

2004.09.10. 11:39

Jövőre kétkulcsos, 18 és 38 százalékos lesz a személyi jövedelemadó; a magasabb kulccsal 1,5 millió forintos jövedelem felett kell majd adózni - jelentette be Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök-jelölt közölte: nő a tőkejövedelmek adóterhe, és csökken a gazdagabbak áltlal igénybe vehető adókedvezmények mértéke. A piacokat megzavarta a bejelentés.

A két személyi jövedelemadó kulcsot elválasztó 1,5 milliós jövedelmet havi bruttó 125 ezer forintos fizetéssel lehet elérni, vagyis az ennyit vagy az ennél kevesebbet keresők a 18 százalékos kulccsal fizetik az szja-t jövőre. Idén az adózók 800 001 és másfél millió forint közötti jövedelme 26 százalékos adókulccsal adózott, vagyis jövőre ez az adókulcs megszűnik, így az átlagos keresetek adóterhelése csökken.

A középső adósáv megszűnésével az 1,5 millió forint feletti éves jövedelmet realizálók átlagosan havi 4670 forinttal fizetnek kevesebb személyi jövedelemadót jövőre, azok, akik a jelenlegi adótábla szerint a középső adósávba estek - vagyis akik havonta 67 ezer és 125 ezer forint között keresnek - az adótábla módosításával ennél kevesebb adócsökkenésre számíthatnak, azonban ezt adójóváírás kompenzálja.

A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete az év első öt hónapjában 141 ezer forint volt.

Gyurcsány Ferenc elmondása szerint a változtatással mintegy 100 milliárd forinttal több marad a magyar családoknál, a munkavállalóknál.

A miniszterelnök-jelölt a két koalíciós párt egyeztetett álláspontjaként ismertette a jövő évi adóelképzeléseket, amely szerint a tőkejövedelmek adóztatása nő, 20-ról 25 százalékra emelkedik az osztalékadó és a forrásadó. Az adókedvezmények 6 millió forint éves jövedelemnél megszűnnek, 3,5 millió forint és 6 millió forint között pedig csökkenő mértékben lehet majd igénybe venni. A gyerekek után járó adókedvezmények azonban 12 millió forintos éves jövedelemig járnak majd.

A cégek is kevesebbet adóznak

2005-ben 1200 forinttal csökken az egészségügyi hozzájárulás. A pályakezdő fiatalokat, a gyesről, gyedről visszatérő édesanyákat és az 50 év feletti munkanélkülieket foglalkoztató szervezetek további kedvezményekben részesülnek. A következő évben az iparűzési adó újabb 25 százaléka lesz leírható a társasági adó alapjából.

Változatlan ütemben csökken a hiány

Forrás: MTI
Gyurcsány: A gazdaság rendben van.

Az szja-bevételek jövő évi, 100 miliárdos csökkenését külön intézkedésekkel nem szükséges kompenzálni, mert a gazdasági növekedés gyorsulásából származó többletbevétel mintegy 600-700 milliárd forint lesz - nyilatkozta lapunknak Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A politikus elmondta: a GDP-arányos éves 0,5 százalékos hiánycsökkentési ütem továbbra is tartható, de a jövő évi 4,1 százalékos hiánycél teljesítése az idei, 4,6 százalékos deficitcél elérésén múlik.

Gyurcsány: Minden növekszik, a gazdaság rendben van

A tervezett intézkedés nyomán fellépő hiányról Gyurcsány Ferenc elmondta: az újraelosztás mértékét csökkenti a kormány. A magyar gazdaság rendben van, a magyar gazdaság növekszik, a foglalkoztatás növekszik, az export növekszik, mondta Gyurcsány Ferenc. "Az, hogy a gazdaságpolitika egy picike szeletében, a költségvetésben, egyébként ennek érdekében is tenni kell, hogy menjünk az egyensúly felé, őszintén szólva én szerintem az elemzőkön kívül senkinek nem fontos" - mondta a kijelölt miniszterelnök, a távirati iroda tudósítása szerint.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK