Jövőre kétkulcsos lesz az szja

2004.09.10. 11:39

A forint mintegy másfél forinttal gyengült az euróhoz képest a bejelentés után, az állampapírpiaci hozamok pedig 5-10 bázispontos emelkedésnek indultak. A forint az államháztartási hiány körüli aggodalmak miatt már eleve gyengén, 250 forint/euró szinten nyitott pénteken reggel, és a délelőtti kereskedésben ezen a szinten is maradt. A bejelentést követően azonban hirtelen gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, dél előtt pár perccel egy euró 251,30 forintot ért.

Nagyon elhibázott volt a bejelentés időzítése, mondta az [origo]-nak az ING elemzője, Németh Dávid. A szakértő szerint azonban azt is fontos tudni, hogy most folynak a tárgyalások a jövő évi költségvetés bevételi oldaláról, amelyet le kell zárni. A bejelentés azonban nem túl jó hír, mert a jövő évi hiánycél így is megkérdőjelezhető, mondta Németh Dávid.

Csökkenteni kell a kiadásokat is

Ennek az elmaradó bevételnek az elemző szerint valahol gyaníthatóan lesz ellentéte. A Gyurcsány Ferenc által említett 100 milliárd forint a GDP mintegy 0,5 százaléka. Ezt a kimaradást valamivel ellentételezni kell, ilyen lehet például bizonyos támogatások megvonása, ami viszonylag könnyen kivitelezhető. Az elemző szerint a jövő évi bevételeket növelheti az, hogy az intézkedés hatására javulhat az adómorál, ez azonban önmagában elhanyagolható összeg. Nőhet még a külföldi beruházások összege is, a külföldi nagyvállalatok pozitívan értékelhetik azt, hogy az eddigi - környező országokhoz képes is - magas szja most némileg csökken, és ez a munkabér költségét csökkentheti. A nagytételű kimaradást azonban az ilyen esetleges bevételek nem ellentételezik.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK