A kormányzati és a munkaadói oldal a jövő évre bruttó 4,5 százalékos keresetemelést javasolt az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) hétfői ülésén, a szakszervezetek azonban ezt keveslik, álláspontjuk szerint a reálbéreket kellene ennyivel emelni.

A kormány által javasolt 4,5 százalékos bruttó béremelés megegyezne a 2005-re a kormány által prognosztizált infláció mértékével.

A munkaadói érdekképviseletek szerint a vállalkozások adó- és járulékterhei nem csökkennek olyan mértékben, ami megalapozna egy magasabb keresetemelést. Főként a magas áfakulcsokat hozták fel indokként, illetve azt, hogy a tételes egészségügyi hozzájárulás sem csökken a korábbiakban tervezett módon.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter tételes egészségügyi hozzájárulásról szólva az ülésen elmondta: január 1-jétől nem tudják vállalni az 1200 forintos csökkentést, az csak novembertől vezethető be. A rész-munkaidősöknél viszont megvalósul ennek arányosítása, illetve a pályakezdők, gyesről, gyedről visszatérők, az 50 év felettiek foglalkoztatása esetén jelentősen csökken majd a munkáltatók társadalombiztosítási kötelezettsége - mondta.

Az országos keresetemelési ajánlásról, illetve a minimálbér-emelésről a tárgyalásokat a kormány és a szociális partnerek a héten, illetve a jövő héten folytatják.