Pozsony új hídját "rányitják" a Dunára

2004.09.17. 15:07

Péntek délben még a folyó bal partján állt Pozsony legújabb, ötödik Duna-hídja, de a hét végére a hatalmas acéltest a tervek szerint már átíveli a folyót. A jövő májusra elkészülő híd 3,6 milliárd szlovák koronás (mintegy 19,8 milliárd forintos) költségének felét az Európai Befektetési Bank finanszírozta.

A híd központi, öt és fél ezer tonnás, félkörívű szerkezete különleges technológiával, a Duna bal partján épült meg, és mint az ajtót, most majd rányitják a túlsó partra, pontosabban a jobbparttól negyven méterre épült pillérre. A technológia nem egyedülálló, Európában néhányszor már alkalmazták, de arra még nem volt példa, hogy ilyen nagy méretű kolosszust mozgassanak a víz fölött.

A hídtest bal parti vége egy hatalmas forgószerkezeten nyugszik, a túlsó partra fordítandó vége pedig pénteken délben még uszályokon fekve nézett szembe az árral. A nem mindennapi manőver várhatóan a nap folyamán elkezdődik. A segédszerkezetekkel együtt összesen közel nyolcezer tonna tömegű test a kezdést követő 16-18 óra alatt gyakorlatilag a folyó sodrásától hajtva, egyszersmind öles acélsodronyokkal visszafogva fordul majd a helyére.

Pozsonynál itt a legkeskenyebb, mindössze háromszáz méter széles a Duna, a híd egészében azonban 854 méter hosszú lesz.

Sokan vidékről utaztak Pozsonyba megnézni a nem mindennapi eseményt.