A parlament előtt az adótörvények

2004.09.27. 12:55

A Pénzügyminisztérium beterjesztette az Országgyűlésnek az adózással kapcsolatos törvényjavaslatokat. Az egyik az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló indítvány, a másik a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló önálló törvényjavaslat - közölte a tárca sajtófőnöke.

Az első törvényjavaslat több jogszabály módosítását tartalmazza, köztük a személyi jövedelemadóról, a társasági és az osztalékadóról és az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényekét, valamint az áfáról és a fogyasztóiár-kiegészítésről szóló jogszabályokét. A javaslat szerint változnak a közösségi vámjog végrehajtásáról, a jövedéki adóról, a helyi adóról, az illetékekről és az államháztartásról szóló törvények is.

A módosítások érintik a nemzeti kulturális alapprogramról szóló jogszabályt, valamint a kormány szándékai szerint ezzel a javaslattal módosítják a gépjárműadóról és a regisztrációs adóról szóló törvényeket, a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló törvényt és az energiaadóról szóló jogszabályt.

Ugyancsak az adótörvények módosítása tartalmazza a társadalombiztosítási ellátásra és a magánnyugdíj-szolgáltatásra jogosultakról szóló jogszabály változását. A javaslatcsomaggal módosul a kormány szándékai szerint az alkalmai munkavállalói könyv és az ehhez kapcsolódó járulékok, valamint az egészségügyi hozzájárulás és a családi támogatások rendszere is.

A módosító csomag tartalmazza még az önkéntes kölcsönös, valamint a magánnyugdíjakról és -pénztárakról szóló jogszabályok, továbbá a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény módosítását.

Kamatkülönbözet-adó a bankoknak

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló önálló törvényjavaslat alanyai a hitelintézeti törvény hatálya alá tartozó pénzügyi intézmények, amelyeknek a kormány és a bankok megállapodása szerint két évig kell fizetniük a különadót. Az adó mértéke 6 százalék, amelyet a kamat és kamatjellegű bevételek, illetve ráfordítások pozitív különbözete után kötelesek fizetni.

Az Országgyűlésnek a törvényeket a tervezett január 1-jei hatálybalépés előtt 45 nappal, vagyis november 15-ig kell kihirdetnie.

KAPCSOLÓDÓ CIKK