A vártnál gyorsabban nőtt az amerikai GDP

2004.09.29. 15:15

Az amerikai kormányzat által szerdán közzétett végleges adat szerint az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) az idei év második negyedévében 3,3 százalékkal nőtt, gyorsabban az előzetesen vártnál - írja a Bloomberg hírügynökség.

A vártnál gyorsabb növekedést a tartalékok növekedése és a korábban kalkuláltnál kisebb külkereskedelmi hiány okozta. Az áprilistól júniusig tartó időszakra előzetesen 2,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsített az amerikai kormányzat augusztusban.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 3 százalékos növekedést vártak, ami egybeesik a legelső hivatalos becsléssel. Az idei első negyedévben 4,5 százalékkal bővült az amerikai gazdaság.

A második negyedévi növekedés így is több mint egy éve a leglassabb ütemű volt, amihez hozzájárult a magas üzemanyagárak lakossági fogyasztásra gyakorolt hatása is. Egy kormányzati elemzés szerint az amerikai gazdaság az idei év egészében akár 4,3 százalékkal is bővülhet szemben a tavalyi évben regisztrált 3 százalékos növekedéssel - írja a Bloomberg hírügynökség.