Az EU elismerte a román piacgazdaságot

2004.10.04. 14:45

Az Európai Unió szerdán megjelenő országjelentésében teljes egészében elismeri Románia átalakulását működő piacgazdasággá, de figyelmeztet, hogy az emberi jogok terén az ország még messze van az uniós normáktól.

Egy hétfőn nyilatkozó magas rangú román tisztviselő szerint a jelentés végső szövege még nem készült el, de már biztosak abban, hogy az unió piacgazdaságként ismeri el a román gazdaságot, miközben a politikai követelmények teljesítése terén bírálatot várnak.

A nyilatkozó szerint a működő piacgazdaságként való elismerést elsősorban a folyamatos gazdasági növekedés - az utóbbi öt évben évi 1,8-7 százalék között - biztosítja Romániának. Ez egyike a két fő átfogó gazdasági feltételnek, amely kell az uniós tagsághoz. A másik gazdasági kritériumot, hogy a román gazdaság versenyképes legyen az uniós piacon, az EU-bizottság még nem tekinti teljesítettnek, de ezt csak a tagfelvétel idejére kell teljesíteni.

Románia - amely a 30 csatlakozási fejezetből még hármat, az igazságügyi és belügyi, a versenyjogi és a környezetvédelmi fejezetet nem zárta le - reményei szerint 2007. január 1-jén válik az unió tagjává.

KAPCSOLÓDÓ CIKK