5,1 százalékos hiányt vár jövőre a Pénzügykutató

2004.10.11. 12:20

Jövőre a bruttó hazai termék 3,8-4,3 százalékos bővülésére és a fogyasztói árak 4,5-5 százalékos éves növekedésre számít a Pénzügykutató Rt. Az intézet legújabb prognózisa 8,1 százalékos GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiánnyal és 5,1 százalékos államháztartási deficittel számol.

A Pénzügykutató Rt. prognózisa szerint 2005-ben a beruházások 5,5-7 százalékkal, a háztartások fogyasztása 3,6-4,1 százalékkal, az ipari termelés 8-9 százalékkal, a reálkeresetek pedig 3-3,5 százalékkal növekednek.

Az intézet várakozása szerint a jegybanki irányadó kamat az év végén 8 százalék lehet. Az export 9,5-10 százalékkal az import pedig 8,5-9,5 százalékkal bővülhet jövőre.

A 2005-re szóló előrejelzés kialakításánál a kutatók nagy valószínűséggel javuló külső körülményeket feltételeztek a kereslet-, az ár- és az árfolyam-alakulás tekintetében is. A jövő évi költségvetés gazdaságpolitikai alapvetéséből viszont nem olvasták ki a fogyasztás korlátozására építő stabilizációs politika folytatását - áll az összefoglalóban. Véleményük szerint a konvergenciaprogramban foglaltakat 2005-ben sem fogja az ország teljesíteni, bár az ideinél közelebb kerül a maastrichti kritériumok mértékeihez.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a forint mellett az euró és más devizák használatának kiterjedése megerősödött, ami korlátozza a monetáris politika hatókörét, és komoly kockázatokkal terhelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK