Minden idők legnagyobb forgalma a magyar légtérben

2004.10.15. 11:52

A magyar légtérben az első háromnegyed évben 399 959 repülőgép repült, és ezzel minden idők legnagyobb légi forgalmát bonyolította a HungaroControl - közölte a társaság a légiforgalmi irányítók nemzetközi napján, pénteken. A magas forgalom részben a fapados járatok megjelenésének köszönhető.

 

Az év első kilenc hónapjában a forgalom 15,9 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, ami háromszorosa az európai átlagnak - mondta Mudra István, a HungaroControl igazgatója. A növekedés oka a diszkont légitársaságok megjelenése a magyar légtérben, a légi közlekedés általános fellendülése, valamint az, hogy a délszláv légtér folyamatos megnyitása ellenére a forgalom jó része Magyarország fölött maradt.

Ez is jelzi, hogy a magyar légiforgalmi irányítás biztonságos, hatékony és viszonylag olcsó szolgáltatást nyújt, mondta Mudra István. A HungaroControl, az osztrák forgalommal együtt a kelet-közép-európai térség legnagyobb szolgáltatója.

Az év egészében több mint félmilliós forgalmat vár a légiforgalmi irányítás, és ezért várhatóan többletbevétele is lesz a szervezetnek az idei évre tervezett 15 milliárd forinthoz képest. Tavaly a bevétel a 13,7 milliárd forintos előirányzattal szemben elérte a 14,3 milliárd forintot. A HungaroControl a tervezett bevételekkel megegyező kiadással számolt az idei évre. A szervezet bevételeinek 93 százaléka a légtérhasználati díjból származik és bevételeinek öt százalékát fizeti be a központi költségvetésbe.

Radarprojekt indul jövőre

Részben az idén jelentkező többletbevételből finanszírozzák a jövőre induló és 2007-ben befejeződő radarprojektet. A mintegy 38 millió euró (9,4 milliárd forint) értékű beruházás részeként a távolkörzeti irányítást segítő kőröshegyi és püspökladányi radarokat cserélik ki és korszerűsítik a Ferihegyi repülőtéri mozgásokat irányító radarokat is. A fejlesztés költségeihez az Európai Unió kohéziós alapja várhatóan 60 százalékban járul hozzá, 40 százalék pedig saját forrás lesz. Állami pénzre ehhez a beruházáshoz nem lesz szükség - mondta Mudra István.

KAPCSOLÓDÓ CIKK