WTO: Nem túl jó az EU agrártámogatási rendszere

2004.10.27. 16:22

A Kereskedelmi Világszervezet szerint egyszerűsíteni kellene a 25-tagországos Európai Unió szabályait: a szervezet most kiadott elemzésében az uniós eljárásokról megállapítja, hogy ha tovább csökkennének a mezőgazdaságnak adott uniós támogatások, az jelentős lökést adhatna a világkereskedelemnek.

A Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organisation - WTO) világszervezet szerint az EU ugyan dolgozik agrárpolitikájának reformján, de még nem lehet az agrárszektor liberalizálásáról beszélni. Az unió ugyan csökkentette a támogatást, de a politika változatlanul korlátozza a külföldi versenyt, és bizonyos termékeknél feleslegeket hoz létre.

Pascal Lamy, az EU kereskedelmi biztosa szerint alapjában véve a WTO és általa a nemzetközi közösség is már kedvezőbben áll hozzá az uniós kereskedelmi gyakorlathoz. Mindez tetten érhető a világkereskedelmi tárgyalások most folyó dohai fordulójában is, ahol már az EU kilátásba helyezte agrártámogatásainak csökkentését, ennek módozatairól már a nyáron egy keretmegállapodás született a WTO-ban.

Az EU illetékese azt hangsúlyozta a WTO most Genfben folyó megbeszélésein, hogy kevesebb lesz az exporttámogatás, kevesebb a piactámogatás, de több segítség megy közvetlenül a termelőknek és több a vidékfejlesztésnek. Ez a váltás egyértelműen kevésbé kereskedelemtorzító hatásúvá teszi az uniós agrárpolitikát - mondta az EU illetékese.

KAPCSOLÓDÓ CIKK