A vártnál kisebb a tízhavi deficit

2004.11.05. 17:36

A tervezett 1334,9 milliárd forint helyett 1328,6 milliárd forint lett az államháztartás első tízhavi hiánya. Az eltérés az elkülönített állami pénzalapok vártnál kedvezőbb egyenlegének tulajdonítható. - közölte pénteken a Pénzügyminisztérium. Októberben az államháztartási hiány 44,4 milliárd forint volt a tárca által valószínűsített 50,7 milliárd forintos deficit helyett.

A központi költségvetés 1,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 9,1 milliárd forintos többlettel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiban 54,7 milliárd forintos hiánnyal keletkezett - olvasható a közleményben.

A központi költségvetés bevételei 6,4 milliárd forinttal elmaradtak a prognózistól. A főbb adóbevételek összességükben a várakozásoknak megfelelően alakultak. Kedvezőbben alakultak az egyszerűsített vállalkozói adóbevételek, az illetékbevételek és az áfabevételek.

A központi költségvetés kiadásai a várakozásoknál 3,4 milliárd forinttal kedvezőbben alakultak. A lakástámogatásokra kiutalt összeg 6,8 milliárd forinttal lett alacsonyabb a tervezettnél. Kevesebb volt a kiutalás az egyedi és normatív támogatásoknál, a helyi önkormányzatok támogatásainál. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai közel 10 milliárd forinttal lettek nagyobbak.