Románia először kapott befektetői besorolást

2004.11.17. 16:43

A nagy nemzetközi hitelminősítő intézetek szerdán több kelet-európai ország, így Románia, Bulgária és Észtország szuverén adósi minősítését is javították. Románia most először befektetői minősítést kapott az egyik cégtől.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő, szerdai londoni közleménye szerint, az éven túli lejáratú, devizában kiadott román államadósság besorolását a bizonyos megszorításokkal már befektetői szintnek tekintett "BBB mínusz"-ra javította az eddigi "BB"-ről, és a hazai valutában jegyzett szuverén adósság osztályzatát "BBB"-re emelte "BB plusz"-ról. A Fitch ezzel mindkét besorolást egyszerre két fokozattal emelte meg. Az osztályzatok kilátása stabil.

A szerdai felminősítéshez fűzött kommentár szerint a lépést a román kormány megfontolt költségvetési politikája, az alapvető szerkezeti reformokban elért haladás és az EU-csatlakozás jó kilátása indokolja. Az energiaipari reformokban és a privatizációban elért áttörések nyomán az EU megadta Romániának a működő piacgazdaság státust, és az eredmények révén változatlanul tartható a 2007 januárjára kijelölt uniós csatlakozási céldátum a Fitch Ratings szerint.

A londoni hitelminősítő elemzése szerint a 2004-re várt 7,4 százalékos gazdasági növekedés olyan mértékben hajtja fel a költségvetési bevételeket, hogy a román kormány az idén már kétszer módosította lefelé a hiánycélt, amely jelenleg a GDP 1,6 százaléka. A Fitch szerint a növekedés jövőre lassulni fog, de a 2005 végére kitűzött 1,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél túllépése ezzel együtt sem valószínű.

Románia szuverén adósságára egyelőre csak a Fitch tart érvényben alapfokú befektetői - a Fitch terminológiája szerint "megfelelő hitelképességet" jelző - besorolást a nagy nemzetközi minősítők közül; a Standard and Poor's ennél eggyel alacsonyabb, "BB plusz" szinten, a Moody's Investors Service három fokozattal rosszabb, "Ba3" ("BB mínusz"-nak megfelelő) spekulatív osztályzattal sorolja Romániát.

Magyarország besorolása a Fitch-nél elsőrendű - avagy "erős hitelképességet" jelző - "A mínusz", de a cég, a nagy minősítők közül egyedüliként, erre tavaly nyár óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a nagy ikerdeficit miatt.

Az amerikai Moody's ugyancsak szerdán bejelentette, hogy Bulgária devizakötvény-adósságának plafonját "Ba1"-re emelte "Ba2"-ről; ez más hitelminősítők listáján "BB plusz"-ra javításnak felel meg "BB"-ről. Az új osztályzat egy fokozatnyira van az alapszintű befektetői "Baa3"-tól ("BBB mínusz"). A Moody's indoklása szerint a 2007-es bolgár EU-csatlakozás kilátása erősen ösztönzi a kormányt az eddigi reformfolyamat továbbvitelére.

Az amerikai Standard and Poor's szintén szerdán Észtország eddig is elsőrendű befektetői hosszú távú deviza-besorolását "A"-ra javította tovább "A mínusz"-ról, azzal az indokkal, hogy a nagy növekedés, a belpolitikai bizonytalanság ellenére is megfontolt költségvetési politika és az 5 százaléknál is alacsonyabb GDP-arányos államadósság a legelőrehaladottabb euróövezeti tagjelöltek közé sorolja a balti országot.