Továbbra is Szlovákiában a legolcsóbb a síelés

2004.12.09. 7:10

Lassan elkezdődik az idei síszezon is, és bár a Magyarországon lévő csekély számú pályán örvendetes fejlesztéseket hajtanak végre a tulajdonosok, a legtöbb magyar síelő szokás szerint a külföldi lejtőket veszi célba. Alábbi összeállításunkban a környező és távolabbi országok síterepei között válogattunk.

Az egyik legolcsóbb és legközelebbi célpont még mindig Szlovákia, ahol annak ellenére várják a magyar turistákat, hogy a közelmúltban pusztító orkán hatalmas károkat okozott a Magas-Tátrában. A szlovákiai síterepek közül idén is a jól bevált Alacsony tátrai helyszínek -Donovaly és a Chopok északi oldala - számíthatnak a legtöbb Magyarországról érkező vendégre, de ezek mellett számos más síterep között is válogathatunk. A hazai utazási irodák közül már több foglalkozik a Fátrában, vagy Szepességben lévő síterepek értékesítésével. Szlovákia nagy előnye továbbra is a viszonylagos olcsóság. Noha a nagyobb síterepeken magasabbak az árak, de például egy kiadós kétfogásos vacsorát 2-3 korsó sörrel már 2000 forintnak megfelelő koronából meg lehet úszni és akkor még nem is említettük a Dely-csoki- és Becherovka, vagy Demenovka-kínálatot.

A magyar határhoz legközelebb lévő nagyobb sícentrum Donovaly, a gimnazista és egyetemi diákcsoportok egyik kedvelt célpontja. A Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra találkozásánál lévő sícentrumon 11 kilométer hosszúságú pályarendszer várja a kezdőket és a haladókat egyaránt, 915-1403 méter magasan 2 ülő- és 14 húzólifttel.

Donovaly az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül és már több különböző árkategóriájú szállás közül válogathat az idelátogató. A Car-Tour ajánlatai közül már 37 400 forintért kaphatunk pályaszállást félpanziós ellátással, a gyerekek pedig további kedvezményben részesülnek. Diákcsoportoknak még ennél is olcsóbb szállásokat kínálnak, 6 nap/5 éjszakára már 21 400 forintért reggelivel és vacsorával. A Donovaly pályákra az 5 napos felnőtt síbérlet 17 900 forintba, a 6 napos 21 ezer forintba, míg a gyerekbérletek (6-12 éves korig) 12 600, illetve 14 800 forintba kerülnek.

A magyar sízők által legjobban kedvelt szlovákiai sícentrum a Chopok északi oldalán fekvő Jasná, 25 kilométernyi pályával, amelyek 950-tól 2024 méteres magasságig húzódnak. A legnagyobb szlovákiai síközpontban az utóbbi években fejlesztették a hóágyúrendszert, új és nagyobb liftek üzembe állításával növelték a pályák kapacitását. A síközpontot különösen vonzóvá teszi viszonylagos közelsége, illetve a sízés utáni programok - éjszakai síelés, fürdők, szaunák - nagy választéka.

Jasna

A Chopokon is többféle színvonalú és árkategóriájú szállás közül válogathatnak a magyarországi síelők, amelyek egyre nagyobb számban már az interneten is lefoglalhatók. A pályáktól távolabb fekvő szállodák és panziók értelemszerűen olcsóbbak, mint a pályaszállások, ráadásul ez utóbbiakat jó előre kell lefoglalni, mivel ezek a legkelendőbbek.

Jasnán 6 nap/ 5 éjszakára már 23 700 forintért is találhatunk szállást panzióban, reggelivel, igaz 6 kilométerre a legközelebbi pályától. A pályáknál viszont van lehetőség parkoló igénybevételére nem túlságosan drága napi díjért. Sokkal kényelmesebbek ugyanakkor a kicsit drágább pályaszállások, amelyek nem ritkán valóban csak 10-20 méterre vannak a liftektől. Személyes kedvencünk az Intersí ajánlatában is szereplő, a Zahrádky felvonó alsó állomásánál lévő hasonló nevű szálloda, ahol az aktív, vagy kevésbé aktív sportolás után szauna, kitűnő étterem, valamint olcsó söröket és becherovkát kínáló kocsma is a vendégek rendelkezésére áll. A hotelben 41 300 és 51 500 forintot kell fizetnünk 5 éjszakáért félpanziós ellátással, attól függően, hogy mosdós vagy zuhanyzós szobát választunk. A 6-12 éves gyermekek részére itt is kedvezményt kapnak a vendégek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK