A tőzsdézés nem más, mint szerencsejáték, állítják sokan. A vita nem új keletű, azóta létezik, hogy Boerse belga üzletember házában elindult a kereskedés 1801-ben. Az évszázados pró és kontra érveléseknek talán az vethet véget, ha Mark Cuban amerikai milliárdos üzletember megvalósítja weblogján ismertetett tervét. A Mavericks NBA kosárlabdacsapat tulajdonosa ugyanis olyan kockázati befektetési alapot hozna létre, amely szerencsejátékba fektet - és magasabb hozamot ígér a "klasszikus" alapoknál. Maga az ötlet azonban nemhogy véget vetett volna a vitáknak, inkább olaj volt a tűzre.

Kérdés, hogy a milliárdos üzletember meg tudja-e valósítani, amit kitalált. Az biztos, hogy Marc Cuban nincs híján a jövedelmező ötleteknek, hiszen tetemes vagyonát két komolyabb üzlettel alapozta meg: 1983-ban társalapítója volt a MicroSolutionsnek, a vezető amerikai rendszerintegrátornak, melyet a CompuServe vett meg, több millió dollárért (a pontos számokat nem hozták nyilvánosságra). Később ugyancsak társalapítója volt az ugyancsak vezető internetes multimédia és streaming szolgáltatásokat nyújtó Broadcast.com weboldalnak, amelyért a Yahoo! 5,7 milliárd dollárt fizetett 1999 júliusában - az üzleten Cuban mintegy kétmilliárd dollár tiszta haszonra tett szert. A Dallas Mavericks megvásárlása 2000-ben ehhez képest csak jelképes összegbe került az akkor 42 éves Mark Cubannak, a kosárlabdacsapatért 285 millió dollárt fizetett. Ezzel Cuban régi álma vált valósággá - a Mavericks ugyanis kedvenc kosárlabda-csapata. Az üzletember a mai napig minden meccsre elmegy, ha kell, 41 milliós magánrepülőgépével utazik oda. Érdemes megemlíteni, hogy ez a repülőgép is internetes sikertörténethez kapcsolódik, Cuban az eBay aukciós oldalon szerezte meg a repülőt, a leütési ár minden idők egyik legnagyobbika volt. Mark Cuban a Forbes magazin szerint a 437. leggazdagabb a világon, vagyonát 1,3 milliárd dollárosra (242 milliárd forint) becsülik.

Jó ötleteknek és üzleti érzéknek tehát nyilván nincs híján a kétes hírű milliárdos, aki a csapatvásárlás óta eltelt közel öt év alatt mintegy 1 millió dollárnyi büntetést halmozott fel a kosárlabdaligától, többnyire bírói döntéseket bíráló nyilatkozataiért. Kritikusainak újabb felületet teremtve a támadásra, Cuban legújabb ötletét weblogján tette közzé november végén. Az elképzelés felborzolta megannyi gazdasági szakértő, kereskedő és elemző kedélyét, akik azóta is vitatkoznak róla fórumok ezrein. Mark Cuban ugyanis el szándékozik vágni azt a vékony vonalat, amely a tőzsdézés és a szerencsejáték között van: azt a vonalat, amelyet a gazdasági szakma gyakorlatilag tabuként kezel.