Egy amerikai járási bíróság bírája helyi idő szerint szombat este jóváhagyta a több tízmilliárd dolláros adóhátralék címén hatósági ostrom alatt tartott Jukosz orosz olajipari vállalat fő termelőegységének, a Juganszknyeftyegaznak vasárnapra tervezett elárverezésének 10 napos felfüggesztését elrendelő csődbírósági döntést.

Nancy Atlas bírónő Houstonban elutasította a fő vevőnek tekintett Gazprom orosz gázipari óriásnak a moratórium ellen benyújtott fellebbezését. Oroszország korábban közölte, hogy a bírósági döntés ellenére megtartják az árverést.

 

A Jukosz az Egyesült Államokban kért csődvédelmet kedden a dél-texasi csődbíróságon, amely tíz napos moratóriumot rendelt el minden ügyletre a Jukosz eszközeivel kapcsolatban, beleértve a Juganszknyeftegaz elárverezését.

 

A dél-texasi bíróság ideiglenesen eltiltotta a Gazprom monopólium leányvállalatát, a Gazpromneftet is a moszkvai aukción való részvételtől, a Deutsche Bank vezette nyugati bankcsoportot pedig egy 13 milliárd dolláros kölcsön folyósításától a Gazpromnak a Juganszknyeftegaz megvételéhez.

 

Az orosz állami vagyonügynökség közölte, hogy folytatja előrehaladott előkészületeit, rámutatva: az árverés törlésére kizárólag az orosz igazságszolgáltatás jogosult. A Gazprom és a Deutsche Bank ügyvédje, Michael Goldberg a bíróságon szombaton szintén azzal érvelt, hogy az amerikai bíróság nem jogosult a kérdésben dönteni.

 

Az orosz kormány hivatalosan a Jukoszon követelt 27 milliárd dollárnyi adótartozás fedezésére hirdette meg a Juganszknyeftyegaz árverését.