Az iparkamara szerint szándékosan tartozik a kormány

2005.01.05. 13:41

A Pénzügyminisztérium (PM), a költségvetési cél teljesülése érdekében szándékosan tartja vissza az adó-visszatérítéseket és a pályázati pénzeket - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A vállalkozások áfa-visszaigénylését a pénzügyminiszter nem tartja vissza, mondta Katona Tamás, a PM politikai államtitkára.

A cégektől kapott információk alapján ez 80-100 milliárd forint körüli összeg visszatartását jelenti, mondta a kamara elnöke. Parragh László szerint a Pénzügyminisztérium megpróbálja a kifizetések határidejét elodázni. A kamara információi szerint a PM ilyen utasítást adott az APEH-nak. Az MKIK információi szerint az utasítás értelmében az APEH csak teljes alapossággal végrehajtott ellenőrzést követően térítheti vissza az áfát. Létezik olyan utasítás is, a kamara elnöke szerint, hogy csak a határidő végeztével szabad kifizetni a pénzt.

Parragh László példaként azt hozta fel, hogy az egyik multinacionális cégnek, amely a 10 legnagyobb magyar exportőr egyike, 8 milliárd forinttal tartozik az adóhivatal. Az MKIK szerint ebben a helyzetben az anyavállalat elállt a további magyarországi befektetésektől, ami mintegy 40 millió euró értékű fejlesztés elhalasztását okozhatja. A pénzforgalom leállítása miatt konkrét befektetésektől eshet el az ország - mondta Parragh László.

Katona: Nem "trükközik" a kormány

A vállalkozások áfa-visszaigénylését a pénzügyminiszter nem tartja vissza, mondta Katona Tamás, a PM politikai államtitkára. Az államtitkár szerint tavaly, az év utolsó napján is történt visszautalás. Az uniós kapcsolatokkal rendelkező vállalkozások áfa-visszaigénylésének a korábbinál szigorúbb ellenőrzését az államtitkár az előző negyedéves bevallott és kontroll adatok közötti jelentős eltéréssel indokolta. Hozzátette, hogy az ellenőrzés azért vehet igénybe a megszokottnál hosszabb időt, mert az uniós tagok adóhatóságai nem dolgoznak olyan gyors ütemben, mint az APEH. Példaként említette az uniós gyakorlattól eltérő, gyakorított áfabevallási lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK