Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal vagy az Afganisztánban hatalmuktól megfosztott tálibokkal kapcsolatban álló 435 személy, illetve csoport mintegy 147 millió dolláros vagyonát foglalták le vagy zárolták világszerte - közölte az amerikai pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője.

Juan Zarate, a washingtoni pénzügyminisztérium államtitkár-helyettese szerint hatékonynak bizonyultak a nemzetközi erőfeszítések, hogy megfosszák pénzügyi forrásaiktól a terroristakapcsolatokkal gyanúsított kulcsfontosságú egyéneket és szervezeteket. Úgy gondoljuk, most nehezebb, költségesebb és kockázatosabb a pénz gyűjtése és mozgatása az al-Kaida számára - mondta Zarate, miután beszámolt az eredményekről az ENSZ Biztonsági Tanácsa illetékes bizottságának. A bizottság feladata, hogy nyomon kövesse az Afganisztán egykori urai és az Oszama bin Laden vezette terrorhálózat elleni szankciók tiszteletben tartását.

Az ENSZ büntetőintézkedései a világszervezet mind a 191 tagállamától megkövetelik, hogy utazási és fegyverszállítási tilalommal sújtsák a tálibokkal és az al-Kaidával kapcsolatban állók listáján szereplő személyeket és csoportokat, egyben zárolják anyagi javaikat. A jegyzék jelenleg 320 személyt és 115 csoportot sorol fel.

Mostanáig hozzávetőlegesen 147 millió dollárt fagyasztottunk be a terrorizmussal összefüggésbe hozható vagyonokból - mondta Zarate. A politikus nem hozta nyilvánosságra, pontosan mely országok fagyasztottak be pénzalapokat, de állítása szerint számuk egyre nő. A zárt ajtók mögötti bizottsági meghallgatáson Zarate úgy nyilatkozott, hogy több tucat ország csatlakozott az Egyesült Államokhoz, a listára történő felvételre javasolva személyeket és csoportokat, és számos állam fogadott el új törvényeket a terrorizmus pénzügyi támogatása elleni harcról, vagy éppen most zajlik a jogszabály-alkotási folyamat.

E. Anthony Wayne, az amerikai pénzügyminisztérium gazdasági és üzleti ügyekkel megbízott államtitkára - akit szintén meghallgatott a bizottság - három módot javasolt a büntetőintézkedések végrehajtásának javítására: a szankciós lista bővítését, nemzetközi normák kidolgozását, valamint a kétoldalú és multilaterális együttműködés elmélyítését.